Operatie Olijfboom: niet kappen, maar herplanten

In Griekenland groeien zo’n 132 miljoen olijfbomen, sommigen zijn honderden jaren oud. De olijfboom symboliseert vrede en welvaart, evenals de hoop op een voorspoedig leven. De boom wordt al sinds mensenheugenis geassocieerd met Griekenland. Of, zoals de beroemde dichter Odysseas Elytis eens zei:

‘Als je Griekenland ontleedt, zal je uiteindelijk zien dat er een olijfboom, een wijngaard en een vissersboot overblijft’. – Odysseas Elytis

Toch kunnen de eeuwenoude olijfbomen soms in de weg staan bij moderne ontwikkelingen. Zoals het uitbreiden of aanleggen van spoorverbindingen. Dankzij de inspanningen van ERGOSE, een dochteronderneming van de Griekse spoorwegmaatschappij TRAINOSE, worden deze bomen niet gekapt maar zorgvuldig uitgegraven en herplant in andere delen van het land.

Sinds 2014 zijn al 500 oude olijfbomen op deze manier gered door het bedrijf. In Marathon en Rafina, de plaatsen die zwaar getroffen werden door de verwoestende bosbranden van 2018, werden in 2019 bijvoorbeeld meer dan 60 olijfbomen herplant door ERGOSE.

3 Responses to Operatie Olijfboom: niet kappen, maar herplanten

 1. Ernst & Joke Schuurman schreef:

  Parakalo Natascha, Ken jij mij vertellen vanaf welke datum Griekenland weer toeristen Kan ontvangen? Had jij het niet laatst over 1 juli?

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  • Natascha schreef:

   Nee hoor, ik heb nergens een datum genoemd mbt toerisme. Op dit moment is nsmelijk nog niets duidelijk over hoe / wanneer dat mogelijk is.

 2. […] Operatie Olijfboom: niet kappen, maar herplanten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: