Oudste openbare bibliotheek van Griekenland heropent leeszaal

De oudste openbare bibliotheek van Griekenland, de openbare historische bibliotheek van Zakynthos, is gerenoveerd en onlangs weer geopend voor het publiek.

Jarenlang lagen de boeken opgeslagen op stoffige planken of in afgesloten opslagruimten. De bibliotheek is onafhankelijk, maar staat onder toezicht van het Ministerie van Cultuur. Als gevolg van bezuinigingen bij het ministerie had de bibliotheek slechts twee medewerkers.

In juli 2020 werd het beheer van de bibliotheek overgenomen door een nieuwe raad van toezicht, aangesteld door Onderwijsminister Niki Kerameus, met als doel het te reconstrueren en te renoveren.

50.000 zeldzame uitgaven

De collectie omvat ongeveer 70.000 items, waarvan 50.000 zeldzame uitgaven. Het gaat onder andere om documenten van St. Dionysios van Zakynthos (de beschermheer van het eiland) en Theodoros Kolokotronis (een van de leiders van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog), boeken over de geschiedenis van het eiland en historische (kranten)archieven.

Ook bezit de bibliotheek een verzameling poppen met lokale klederdracht, een verzameling schilderijen, een verzameling foto’s van de oude stad van vóór de aardbeving (1953) en oud meubilair.

In 1991 ontving de bibliotheek het archief van historicus Dinos Konomos dat vrijwillig wordt gecatalogiseerd door bibliothecaris en historicus Georgia Kokla Papadatou.

Venetiaanse bezetting

De bibliotheek van Zakynthos werd opgericht in 1628, toen het eiland onder Venetiaans bewind stond en gouverneur Thomas Flaginis 200 boeken aan de gemeenschap schonk. In 1803 werd de bibliotheek officieel ingehuldigd door de Ionische Staat.

In 1882 werd het een onafhankelijke openbare dienst met de historicus Panagiotis Chiotis als eerste directeur. Hij verrijkte de blibliotheek met boeken uit schenkingen, archeologische voorwerpen, een muntencollectie en een kunstgalerie.

Direct na de verwoestende aardbeving van 1953 werd de bibliotheek herbouwd uit schenkingen en legaten. Sinds 1959 is de bibliotheek gevestigd op de huidige locatie, in een neoklassiek gebouw aan het Dionysiosplein in het centrum van Zakynthos-stad.

2 Responses to Oudste openbare bibliotheek van Griekenland heropent leeszaal

  1. […] Oudste openbare bibliotheek van Griekenland heropent leeszaal […]

  2. […] Oudste openbare bibliotheek van Griekenland heropent leeszaal […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: