Parakalo Jaaroverzicht 2020

[klik op een afbeelding voor een vergroting]

Het einde van het jaar nadert en dus is het weer tijd voor lijstjes en terugblikken. Ook hier kijken we nog een keertje achterom naar 2020.

Het ging in 2020 voornamelijk om één ding: de wereldwijde uitbraak van het coronavirus en de gevolgen van deze pandemie. Op 26 februari werd het eerste coronageval gemeld in Griekenland. In maart ging het land voor de eerste keer op slot en in november volgde een tweede lockdownperiode. Tot dusver zijn er bijna 5000 personen overleden aan de gevolgen van het virus. Op 27 december is het Griekse vaccinatieprogramma begonnen.

In 2020 kreeg Griekenland ook een nieuwe president – en dat was voor het eerst een vrouw. Katerina Sakellaropoulou werd door een grote meerderheid van het parlement gekozen als opvolgster van Prokopis Pavlopoulos.

In september brandde (het overvolle) kamp Moria op Lesbos vrijwel geheel af. Door de brand – waarbij geen slachtoffers vielen – raakten duizenden migranten en vluchtelingen dakloos. Een deel van hen is ondergebracht in een nieuw kamp bij Kara Tepe.

Dit najaar werd de extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad door de rechter bestempeld als criminele organisatie. De volledige partijtop en voormalige parlementsleden werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Met de veroordeling kwam het megaproces na ruim 5 jaar tot een einde.

Basketballer Giannis Antetokounmpo werd opnieuw uitgeroepen tot de beste speler van de NBA en tennisser Stefanos Tsitsipas won het ATP-toernooi van Marseille. Het Griekse voetbalelftal onderging een metamorfose onder leiding van de nieuwe bondscoach John van ’t Schip, maar slaagde er niet in om promotie naar de B-divisie van de Nations League af te dwingen.

En wat was er verder nog in het nieuws?

Bijzonder historisch nieuws

Bij wegwerkzaamheden in Athene werd het hoofd van een Hermes-beeld opgegraven en in Kerameikos werden vloektabletten gevonden. En de aanleg van de metro in Thessaloniki leverde opnieuw bijzondere archeologische vondsten op. Maar er was dit jaar nog meer historisch nieuws.
Lees verder >>


Overleden in 2020

Helaas moest er ook dit jaar weer afscheid worden genomen van enkele markante Grieken. Een van hen was Manolis Glezos. De Griekse verzetsheld die op 97-jarige leeftijd overleed kreeg een staatsbegrafenis. Als eerbetoon hing op de Acropolis de Griekse vlag halfstok.
Lees verder >>


Natuur en Milieu

De coronamaatregelen hadden een positief effect op het Griekse zeeleven. Arktouros liet de beertjes Bradley en Cooper vrij en ving twee reekalfjes op. En een jonge Griek won een prestigieuze prijs van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties. Een kleine greep uit het nieuws uit de natuur.
Lees verder >>


Kunst en Cultuur

2020 was het Melina Mercouri-jaar en dus werd de actrice, zangeres en politica geëerd met een metershoge muurschildering in Patras. Zangeres Haris Alexiou kondigde haar afscheid aan. En de eerste Griekse geluidsfilm werd uit de mottenballen gehaald. Maar er was meer te melden op cultuurgebied.
Lees verder >>


Coronadossier

Van het eerste officieel vastgestelde coronageval in Griekenland tot de meest recente coronacijfers en het laatste relevante nieuws. Op de speciale dossierpagina vind je alles over de gevolgen van de coronapandemie in Griekenland. Met dagelijkse updates sinds het begin van de uitbraak in februari.
Lees verder >>Natuurlijk passeerden het afgelopen jaar nog veel meer onderwerpen de revue. Op de overzichtspagina kun je op je gemak nog eens door alle weekoverzichten van 2020 klikken.5 Responses to Parakalo Jaaroverzicht 2020

  1. […] >> Terug naar Parakalo Jaaroverzicht 2020 […]

  2. […] >> Terug naar Parakalo Jaaroverzicht 2020 […]

  3. […] >> Terug naar Parakalo Jaaroverzicht 2020 […]

  4. […] In het Parakalo Jaaroverzicht kijken we nog een keertje achterom naar 2020 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: