Frontex-baas onder vuur om ‘push-backs’

Frontex-directeur Fabrice Leggeri moet opstappen. Dat vindt de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement na onthullingen over migrantenboten die op de Middellandse Zee met medewerking van de Europese grensbewakingsorganisatie zouden zijn teruggestuurd naar Turkse wateren.

In oktober onthulden verschillende media dat het EU-agentschap het afgelopen jaar zes keer betrokken was bij incidenten waarbij migranten werden teruggestuurd, zogenaamde ‘push-backs’. Dit is in strijd met internationale afspraken. Leggeri zou hierover bewust informatie hebben achtergehouden voor het Europees Parlement.

Op beelden die onderzoeksjournalisten van collectief Bellingcat, Der Spiegel en ARD analyseerden zou te zien zijn dat een schip van Frontex op de Egeïsche Zee met opzet golven veroorzaakt naast een opblaasboot met 47 migranten aan bood. De boot zou daardoor zijn teruggedreven naar Turkse wateren.

Ook zou de Europese grensbewakingsorganisatie in vijf gevallen niet hebben ingegrepen toen de Griekse kustwacht tegen alle regels in migranten op gewelddadige wijze terugstuurde richting Turkije. Volgens internationale afspraken moeten migranten die de Griekse wateren bereiken de kans krijgen om asiel aan te vragen.

Volgens Leggeri is er na een intern onderzoek geen bewijs gevonden van enige betrokkenheid van Frontex bij de push-backs en zijn de EU-lidstaten zelf verantwoordelijk voor operaties in hun wateren. Leggeri zei ook dat het personeel van Frontex onder extreme druk stond rond de tijd van de vermeende incidenten in maart en april.

4 Responses to Frontex-baas onder vuur om ‘push-backs’

 1. Ed schreef:

  Wat is het probleem, die zgn vluchtelingen moeten massaal teruggeduwd worden, ze zijn immers niet uitgenodigd en willen de grens illegaal passeren.
  Als ze dan onderschept worden dan is het dus normaal dat de grens verdedigt word dus terug duwen de turkse wateren in en wegwezen.
  Griekenland en de rest van europa zitten al tot over hun oren vol met dergelijke gelukszoekers.
  Als het allemaal zo erg is in hun eigen land dan zoeken ze maar hulp in een buurland of daar in de regio.
  Maar daar zitten ze ook niet op die gasten te wachten en zelf willen die gasten naar europa want daar is alles gratis!!
  Genoeg is genoeg en het is reeds meer dan genoeg dus volle bak terug blijven duwen zonodig met geweld!!!!

  • Natascha schreef:

   Pushbacks zijn verboden volgens het Europees en internationaal recht. Iedereen, illegaal of niet, heeft het recht asiel aan te vragen in een land. Pas na een individueel onderzoek kunnen migranten worden teruggestuurd.

 2. […] Frontex-baas onder vuur om ‘push-backs’ […]

 3. […] Frontex-baas onder vuur om ‘push-backs’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: