Herdenking Studentenopstand 1973

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

President Katerina Sakellaropoulou heeft vanmorgen een krans gelegd bij de Polytechnische School om de studentenopstand van 1973 te herdenken. Ook premier Kyriakos Mitsotakis legde een krans. Normaal gesproken komen hier veel mensen bijeen om de slachtoffers te herdenken, maar dit jaar was het – vanwege de coronapandemie – leeg op de campus.

“De beslissing om dit jaar geen massa-evenementen en geen mars te houden is alleen genomen om de volksgezondheid te beschermen”, lichtte Mitsotakis het besluit toe. De regering stelde een driedaags verbod op samenkomsten van meer dan vier personen in, overtreders riskeren een boete tot 5000 euro. Linkse oppositiepartijen hadden het verbod ‘autoritair’ genoemd.

300 euro boete

Een vrouw die een bloem neerlegde bij de Polytechnische School, kreeg een boete van 300 euro vanwege het overtreden van de lockdownregels. De vrouw had (volgens de regels die gelden tijdens de lockdown) een sms gestuurd met codeoptie 6 voor ‘persoonlijke lichaamsbeweging’ voordat ze naar buiten ging. Ook had ze toestemming van haar werkgever om op straat te zijn. Maar volgens de politie was het niet gerechtvaardigd om buiten te zijn.

Ondanks het strenge verbod op samenkomsten, gingen in Athene toch mensen de straat op om het studentenprotest te herdenken. Leden van de communistische partij KKE verzamelden zich vanmorgen bij de Amerikaanse ambassade. De demonstranten droegen mondkapjes en hielden zich aan de sociale afstandsregels.

MeRA25-partijleider Yanis Varoufakis liep met zes parlementsleden van zijn partij van de Polytechnische School naar de Amerikaanse ambassade. Ze droegen bordjes met teksten als ‘democratie kan niet in quarantaine worden geplaatst’ en ‘aanhoudende strijd voor democratie’.

In Athene zette de oproerpolitie traangas en flitsgranaten in tegen demonstranten die zich bij de universiteit hadden verzameld. In Thessaloniki heeft de politie op de campus van de Aristoteles-universiteit een grote studentenbijeenkomst opgebroken.

17 november 1973

In de vroege ochtend van 17 november 1973 brak een tank door de poort van de Polytechnische School in Athene. Het was een reactie van de junta op het studentenprotest tegen het militaire regime dat op 14 november was begonnen. Ongeveer 1500 studenten hadden zich verschanst in het gebouw, waar ze een illegale radiozender bouwden die herhaaldelijk dezelfde boodschap uitzond in Athene: “Dit is de Polytechneion! Mensen van Griekenland, de Polytechneion is de vlaggendrager van onze gemeenschappelijke strijd tegen de dictatuur en voor de democratie!”

Een van de stemmen van deze beroemde “Εδώ Πολυτεχνείο”-radiouitzending die Griekse burgers opriep om de opstand te ondersteunen was de latere politica Maria Damanaki. Damanaki, die lid was van de jongerentak van de Griekse communistische partij, werd gearresteerd en gemarteld door het militaire regime.

24 doden

Duizenden jongeren en arbeiders sloten zich aan bij de studentenprotesten en de spanningen namen steeds verder toe. Het leger drukte het studentenprotest na enkele dagen met geweld de kop in; de junta stuurde 25 tanks naar de Polytechnische School. Enkele minuten later crashte een tank door de poort van de hoofdingang, waarop enkele studenten waren geklommen.

Volgens officiële cijfers zijn bij de actie van het leger 24 mensen omgekomen, maar het werkelijke aantal doden ligt vermoedelijk hoger. Tientallen mensen raakten gewond bij de invasie.

De studentenopstand geldt als hoogtepunt van het protest tegen het militaire dictatoriale regime en wordt ieder jaar in het hele land herdacht. Op 15 november wordt de campus in Athene gesloten en op 17 november wordt de herdenking afgesloten met protestmarsen.

De mars in Athene, waarbij een Griekse vlag wordt meegedragen waarop nog bloedsporen zichtbaar zijn, begint bij de Polytechnische School en eindigt traditiegetrouw bij de Amerikaanse ambassade. De VS steunden de junta die in Griekenland tussen 1967 en 1974 aan de macht was.

One Response to Herdenking Studentenopstand 1973

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: