Thessaloniki en Serres twee weken op slot

De regio’s Thessaloniki en Serres in het noorden van Griekenland gaan vanaf morgenochtend 06.00 uur voor twee weken in volledige lockdown vanwege een piek in het aantal coronabesmettingen.

“Terwijl de cijfers laten zien dat Griekenland zelfs nu tot de landen behoort met een beter epidemiologisch beeld, laten de gevallen van het coronavirus in Griekenland een exponentiële groei zien”, zei regeringswoordvoerder Stelios Petsas. “De toestand in Thessaloniki en in sommige aangrenzende regio’s is buitengewoon ernstig. De minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias heeft vanmorgen de stad bezocht, waarvoor een noodplan in gang is gezet.”

Net als tijdens de lockdown in het voorjaar moeten mensen vanaf morgen een sms naar <13033> versturen met de reden waarom ze hun huis verlaten. Ook geldt in de twee regio’s tussen 21.00 en 05.00 uur een avondklok. Alle winkels moeten dicht, behalve supermarkten en voedingsmiddelenwinkels. De scholen blijven wel open.

Verder worden alle niet-essentiële binnenlandse en internationale vluchten van/naar de luchthaven van Thessaloniki de komende 15 dagen verboden.

Drie kleurcodes: geel, rood en grijs

Premier Mitosotakis kondigde dit weekend een gedeeltelijke lockdown af voor een aantal regio’s rond Athene en in het noorden van Griekenland. Dat houdt in dat restaurants, bars, café’s, bioscopen, musea en sportscholen in rode gebieden dicht moeten. Eten bezorgen en afhalen is wel toegestaan. Winkels, kappers en hotels blijven open.

De maatregelen gaan in op dinsdag 3 november om 06.00 uur en gelden voor de hele maand.

De risicokaart met nieuwe kleurcodes per 31-10

In de rest van Griekenland – waar code geel van kracht is – wordt het verplicht om overal een mondkapje te dragen (zowel binnen als buiten) en geldt tussen 24.00 en 05.00 uur een avondklok. Universiteiten moeten op afstand les geven, mensen moeten thuiswerken en bijeenkomsten zijn verboden. De winkels blijven gewoon open.

Er zijn ook aanpassingen gemaakt op de risicobeoordelingskaart van de Griekse overheid. De kaart kent nu drie kleurcodes: geel (was eerst groen en geel), rood (was eerst oranje en rood) en grijs (nieuw: gebieden waar een lokale lockdown geldt). Maatregelen voor de gele en rode regio’s gelden een maand, voor de grijze gebieden gelden ze twee weken.

1152 nieuwe coronabesmettingen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 1152 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 42.080.

Van deze nieuwe coronagevallen werden er 362 geregistreerd in de regio Attica en 210 in de regio Thessaloniki.

Er zijn 7 personen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen is nu 642. Er worden 153 patiënten beademd op de intensive care, 294 mensen zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 1.804.016 klinische tests uitgevoerd.


De laatste ontwikkelingen en maatregelen rond de coronacrisis vind je in het speciale dossier: Coronavirus in Griekenland. De pagina wordt dagelijks bijgewerkt.


3 Responses to Thessaloniki en Serres twee weken op slot

  1. […] regio’s Thessaloniki en Serres in Centraal-Macedonië zijn sinds vanmorgen 06.00 uur voor twee weken in volledige lockdown vanwege een piek in het aantal […]

  2. […] regio’s Thessaloniki en Serres zijn sinds 3 november  voor twee weken in volledige lockdown vanwege een piek in het aantal […]

  3. […] Thessaloniki en Serres twee weken op slot […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: