Twee doden op Samos na aardbeving

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Op Samos zijn twee scholieren omgekomen nadat een muur instortte door de aardbeving die de oostelijke Egeïsche Zee vanmiddag trof. Dat meldt de omroep ERT.

De tieners van 15 en 17 jaar liepen in Vathy door een smalle straat van school naar huis, toen de muur van een gebouw bezweek. De jongen en het meisje werden onder het puin vandaan gehaald tijdens een zoek-en reddingsoperatie.

Een 14-jarige jongen is met ernstige botbreuken per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Athene. Ook een 63-jarige vrouw met een gebroken jukbeen en een gescheurde milt is overgebracht naar een ziekenhuis in de Griekse hoofdstad. Zeven andere gewonden verblijven in een ziekenhuis op Samos.

Tsunamiwaarschuwing

De aardbeving, die volgens het Geodynamische Instituut in Athene een kracht had van 6,7 op de Schaal van Richter, heeft op Samos schade veroorzaakt aan gebouwen en het wegennet. Direct na de beving werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Er vonden vier kleine tsunami’s plaats, waardoor bedrijven en huizen overstroomden.

Vooral oude huizen in de steden Pythagorion, Karlovasi en Vathy zijn beschadigd of (deels) ingestort door de aardbeving. Een deel van de Kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria in Karlovasi is ingestort. Toen het gebeurde was er niemand aanwezig in het gebouw.

Grote schade in Turkse stad Izmir

Ook in de Turkse kuststad Izmir heeft de aardbeving grote schade aangericht. Verschillende gebouwen in de stad zijn ingestort en er vielen zeker 12 doden en 400 gewonden. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft zijn medeleven betuigd aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

“Ik heb zojuist president Erdogan gebeld om mijn condoleances te over te brengen voor het tragische verlies van mensenlevens na de aardbeving die onze beide landen trof. Wat onze verschillen ook zijn, dit zijn momenten waarop onze mensen zij aan zij moeten staan”, zei Mitsotakis in een tweet.

Waarschuwing voor naschokken

Seismologen waarschuwen voor een reeks zware naschokken (tot een kracht van 6,2) die kunnen volgen op de beving van vanmiddag. Akis Tselentis, directeur van het Geodynamische Instituut in Athene, zei dat mensen extreem voorzichtig moeten zijn en uit de buurt moeten blijven van beschadigde gebouwen.

6 Responses to Twee doden op Samos na aardbeving

  1. […] Lees ook: Twee doden op Samos na aardbeving […]

  2. […] Twee doden op Samos na aardbeving […]

  3. […] Samos kwamen twee tieners om het leven toen een muur instortte. Ook veroorzaakte de beving schade aan gebouwen en het wegennet op het […]

  4. […] in de zoekmachine. Zo zochten Grieken onder meer naar antwoorden op de vragen ‘Waar was de aardbeving?’, ‘Waar is een mondkapje verplicht?’, ‘Waar draait de film […]

  5. […] Ionische eiland Kefalonia werd bedolven onder puin. Een zware aardbeving bij Samos kostte in oktober aan twee tieners in Vathy het leven toen een muur instortte. Het eiland werd door de beving 18-25 cm […]

  6. […] oktober 2020 kwamen twee scholieren om het leven bij een zware aardbeving op Samos. Die beving had een kracht van 6.7 op de Schaal van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: