Olympische medaille uit 1896 brengt 55.000 euro op

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Een bronzen medaille die werd uitgereikt tijdens de Olympische Spelen van Athene in 1896, is onlangs op een veiling in Boston voor 55.375 euro verkocht.

De bronzen medaille werd op de eerste moderne Olympische Spelen toegekend aan Georgios Tsitas, die als tweede eindigde bij het Grieks-Romeins worstelen. Destijds kreeg de winnaar een zilveren medaille, een diploma en een olijftak. De nummer twee ontving een bronzen medaille, een diploma en een lauriertak.

De olympische medailles van 1896 werden ontworpen door Jules-Clement Chaplain, een beroemde Franse art nouveau-beeldhouwer en medailleontwerper.

Op de voorkant van de medaille staat een reliëf van Zeus die Nike, de godin van de overwinning, vasthoudt. Langs de rand staat het woord ‘Olympia’. De achterkant toont een gedetailleerde afbeelding van het Parthenon op de Akropolis en de woorden ‘Internationale Olympische Spelen in Athene, 1896’ in het Grieks.

De medaille werd verkocht samen met twee foto’s van Georgios Tsitas en een uitnodiging van koning George I van Griekenland voor de huldiging van de atleet in zijn paleis.

Volgens veilinghuis RR Auctions in Boston zijn medailles van winnaars van de eerste Olympische Spelen uiterst zeldzaam. Het is de eerste keer dat ze er een hebben verkocht. De medailles zijn vanwege hun grote historische en artistieke waarde, zeer gewild.

One Response to Olympische medaille uit 1896 brengt 55.000 euro op

  1. […] Olympische medaille uit 1896 brengt 55.000 euro op […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: