800 mensen in noodkamp op Lesbos

Ongeveer 800 mensen hebben hun intrek genomen in het nieuwe tentenkamp op Lesbos. Het noodkamp is neergezet om onderdak te bieden aan de vluchtelingen die dakloos zijn geworden na de verwoestende brand in kamp Moria van vorige week.

Wie in het nieuwe kamp arriveert, wordt als onderdeel van het registratieproces getest op het coronavirus. Tot dusver zijn 15 mensen positief getest. Zij worden ondergebracht in een apart gedeelte van het kamp.

‘Humaner dan Moria’

Kamp Moria herbergde bijna 13.000 vluchtelingen en migranten, terwijl het was berekend op 3000 mensen. Het nieuwe kamp, dat haastig is opgezet op een voormalig militair schietterrein bij Kara Tepe, biedt plaats aan 5000 mensen. “Dit kamp wordt humaner dan Moria”, belooft een voorlichter in een reportage van Nieuwsuur. “Er komen meer waterpunten, meer wc’s en meer douches.”

Toch voelen veel mensen er niets voor om naar het nieuwe tijdelijke kamp te gaan. Ze vrezen dat wanneer ze daar eenmaal zitten, ze niet meer zomaar uit het kamp mogen. In het nieuwe kamp geldt nu al een avondklok. De meesten willen van het eiland af, naar het vasteland en dan naar West-Europa. Honderden vrouwen en kinderen hielden vandaag een protestmars langs de weg Moria-Mytilini en riepen: ‘Geen kamp, ​​vrijheid.’

‘Verhuizen is verplicht’

Sinds de brand in Moria slapen duizenden mensen buiten op straat. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor oplopende spanningen tussen de vluchtelingen, lokale bewoners en de politie. Dit weekend gebruikte de politie traangas tegen protesterende kampbewoners. Daarbij raakten drie mensen onwel, meldt persbureau AFP.

Migratieminister Notis Mitarakis zei dat de vluchtelingen geen keus hebben. Ze moeten hun intrek nemen in het nieuwe kamp, anders kunnen ze geen aanspraak maken op een asielprocedure. “Verhuizen naar het nieuwe kamp is niet optioneel, het is verplicht”, aldus Mitarakis, die eraan toevoegde dat de mensen die zich hiertegen verzetten dezelfden zijn die de branden in Moria hebben aangestoken.

Nieuw permanent kamp

De Griekse autoriteiten zijn van plan op Lesbos een nieuwe (gesloten) faciliteit te bouwen voor vluchtelingen. Vanwege felle protesten van de lokale bevolking én de vluchtelingen werd de bouw van een permanent ‘Moria’ eerder uitgesteld. Maar het nieuwe kamp zal er toch komen, bezwoer premier Kyriakos Mitsotakis:  “Ik wil met absolute overtuiging zeggen dat er een permanent ontvangst- en identificatiecentrum komt. Die boodschap wil ik naar iedereen sturen.”

4 Responses to 800 mensen in noodkamp op Lesbos

  1. […] Gisteren werd een nieuw tijdelijk kamp geopend, waar plaats is voor 5000 mensen. Veel vluchtelingen willen daar niet heen, omdat ze vrezen er niet meer uit te mogen als ze eenmaal binnen zijn. Zij willen het eiland verlaten. Ongeveer 800 mensen hebben wel hun intrek genomen in het noodkamp. […]

  2. […] In september brandde (het overvolle) kamp Moria op Lesbos vrijwel geheel af. Door de brand – waarbij geen slachtoffers vielen – raakten duizenden migranten en vluchtelingen dakloos. Een deel van hen is ondergebracht in een nieuw kamp bij Kara Tepe. […]

  3. […] 13.000 vluchtelingen kwamen zonder onderdak te zitten. Een deel van hen werd ondergebracht in een tijdelijk tentenkamp bij Kara Tepe, dat deze winter meerdere malen overstroomde. Een permanent, menswaardiger kamp op Lesbos zou in […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: