Grote brand in kamp Moria

In het overvolle migranten- en vluchtelingekamp Moria op Lesbos woeden sinds het begin van de nacht meerdere branden. Het kamp zou volgens de autoriteiten zijn geëvacueerd. 

Het is nog niet duidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen. In het kamp is paniek uitgebroken. Grote aantallen bewoners van het kamp probeerden zich in veiligheid te brengen in een naburige olijfboomgaard. 

“Enorme delen van het kamp staan in brand of zullen afbranden”, vertelt hulpverlener Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling aan persbureau ANP. Ook haar medisch team werd geëvacueerd. “Er woeden vaker branden in het kamp, maar deze is van een andere orde.”

Zeker 28 brandweerlieden zijn met 10 blusvoertuigen aanwezig om het vuur onder controle te krijgen, meldt persbureau Reuters. De harde wind wakkert de vlammen aan en bemoeilijkt het blussen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Sommige kampbewoners zeggen dat Griekse eilandbewoners de branden hebben aangestoken. Volgens andere berichten hebben vluchtelingen zelf brand gesticht. De brandweer meldt dat ze door de kampbewoners zijn gehinderd bij het blussen.

In kamp Moria verblijven momenteel bijna 13.000 mensen, terwijl het berekend is op 3000 mensen. Vorige week werd er voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld en het kamp is onder quaranataine geplaatst. Inmiddels zijn er 35 besmettingen met het coronavirus bekend.

Lees ook: Kamp Moria vrijwel geheel verwoest

Update 09/09: In het kamp is vanavond iets na 19.00 uur een nieuwe brand uitgebroken, meldt staatsomroep ERT. Het vuur zou zijn begonnen tussen een aantal tenten aan de noordkant van het kamp, die bij de brand van afgelopen nacht gespaard bleef.

3 Responses to Grote brand in kamp Moria

  1. […] Moria op Lesbos is vrijwel geheel verwoest door de branden die er afgelopen nacht woedden. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Duizenden mensen zochten in paniek een […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: