Huis van dichter Kostis Palamas krijgt opknapbeurt

Foto’s: Grieks Ministerie van Cultuur

(Klik op een afbeelding voor een vergroting)

Wie nu door de Periandrou-straat in Athene loopt en stilstaat bij nummer 5, ziet een zwaar vervallen pand met afgebladderd pleisterwerk en vol graffiti. Alleen een plaquette boven de deur herinnert aan een roemrucht verleden. Op het bordje staat: “In dit huis stierf onze nationale dichter Kostis Palamas op 27 februari 1943.”

Het Griekse ministerie van Cultuur wil het neoklassieke pand met twee verdiepingen in de wijk Plaka aankopen en restaureren met de bedoeling er een plaats van te maken voor de studie van de moderne Griekse literatuur. “We zijn het niet alleen verschuldigd aan de dichter, maar ook aan de burgers die eisen dat hij wordt geëerd “, schrijft het ministerie in een persbericht.

Het gebouw werd al in 1999 uitgeroepen tot een historisch monument. Cultuurminister Lina Mendoni beklaagde zich over de vervallen staat van het gebouw. “Dit pand bevindt zich vandaag in een tragische staat, wat niet alleen de nagedachtenis van onze grote dichter beledigt maar ook van het Griekse volk”, zei ze.

Massale opkomst bij begrafenis

Het pand, gebouwd in de jaren 1920 en 1930, beschikt over kroonlijsten en ijzerwerk op de balkons. Palamas woonde samen met zijn vrouw Maria en dochter Nafsika in een van de appartementen op de tweede verdieping. Hij schreef er veel van zijn gedichten en literaire werken.

Op 27 februari 1943 overleed Palamas in zijn appartement in de Periandrou-straat. Het nieuws van de dood van een van de meest prominente dichters van zijn generatie, verspreidde zich razendsnel in het bezette Athene. Op de dag van zijn begrafenis kwamen 100.000 Atheners bijeen voor het huis. Ze begeleidden de kist van Palamas naar zijn graf, waar ze – onder het toeziend oog van de Duitse bezetters – het Griekse volkslied aanhieven.

Olympische hymne

Kostis Palamas werd op 13 januari 1859 geboren in Patras. Hij verhuisde naar Athene om daar rechten te gaan studeren, maar al snel stopte hij met die studie. In 1880 werkte Palamas als journalist en hij publiceerde zijn eerste verzameling gedichten (‘Liederen van mijn vaderland’) in 1886.

Palamas was tussen 1880 en 1910 een belangrijk figuur in de Griekse literaire wereld. Hij wordt beschouwd als de nationale dichter van Griekenland en een boodschapper van het hellenisme. Palamas schreef de tekst van de Olympische Hymne en stichtte samen met Georgios Drosinis, Nikos Kampas en Ioannis Polemis de Nieuwe Atheense School voor poëzie. Zijn belangrijkste werk is ‘De twaalf zangen van de Zigeuner’ (1907).

Palamas werd 14 keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur, maar ontving de onderscheiding nooit. In 2018 bracht Griekenland een speciale munt uit om de 75e sterfdag van de dichter te herdenken.

2 Responses to Huis van dichter Kostis Palamas krijgt opknapbeurt

  1. […] Huis van dichter Kostis Palamas krijgt opknapbeurt […]

  2. […] Huis van dichter Kostis Palamas krijgt opknapbeurt […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: