16 tradities toegevoegd aan nationale lijst met immaterieel cultureel erfgoed

klik op een afbeelding om de galerij te openen

Zestien Griekse tradities, variërend van vastenevenementen tot de verwerking van tabak, worden opgenomen op de lijst met nationaal immaterieel cultureel erfgoed.

De inzendingen – veel verschillend en vaak relatief onbekende gebruiken – werden eerder deze maand goedgekeurd door het Ministerie van Cultuur. Enkele gebruiken die aan de lijst zijn toegevoegd:

 • Teelt en verwerking van oosterse tabak in Macedonië en Thracië. Deze activiteit heeft het gebied welvaart gebracht.
 • Vissen met ‘stafnokari’, in Aitoliko. Een traditionele boot gebruikt een paraplu-achtige constructie met een net om te vissen in het nabijgelegen meer. Deze traditie is ook een voorbeeld van een duurzame visserij door de generaties heen.
 • Keramiektraditie van de familie Kourdzis uit Agiassos op Lesbos, die teruggaat tot 1820. Gedurende bijna 200 jaar en 6 generaties heeft de familie minstens 40 ambachtslieden gehad die gespecialiseerd zijn in de productie en decoratie van aardewerk.
 • Lefkadische messen ( “porsnaiko”), gemaakt op het eiland Lefkas met technieken die werden onderwezen door de Venetiaanse bezetters (1684-1789). Deze traditie wordt momenteel nieuw leven ingeblazen.
 • Mesosporitissa-traditie, een speciale dienst op 20 november ter ere van de Maagd Maria in een kleine kerk in Elefsina. Aansluitend wordt een halfzoet brood en een pap van zaden uitgedeeld, die herinneren aan de Mysteriën die in hetzelfde gebied (op de archeologische vindplaats van het oude Eleusis) werden gehouden.
 • Yianitsari en Boules, een pre-vastentraditie uit Naoussa waarbij verklede mannen door de stad dansen om een ​​goed en voorspoedig jaar te brengen. De traditie stamt uit de tijd van de Ottomaanse bezetting.
 • Het gebruik van een netwerk van traditionele windmolens op de Lassithi-vlakte op Kreta. Dit is een zeer efficiënte manier om water naar de landbouwgrond te pompen zonder verspilling. De molens fungeren nu als een herkenningspunt.
 • Festival van Agia Agathi, in Aitoliko, dat 5 dagen en nachten duurt en het tijdperk van de Griekse Revolutie van 1821 opnieuw tot leven wekt. Op 23 augustus paraderen als strijders verklede mannen met hun paarden, waarna er de hele nacht wordt gedanstk.

Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’ en omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.

3 Responses to 16 tradities toegevoegd aan nationale lijst met immaterieel cultureel erfgoed

 1. […] 16 tradities toegevoegd aan nationale lijst met immaterieel cultureel erfgoed […]

 2. […] lijst met nationaal immaterieel cultureel erfgoed werd uitgebreid met 16 Griekse tradities, variërend van vastenevenementen tot de verwerking van […]

 3. […] 16 tradities toegevoegd aan nationale lijst met immaterieel cultureel erfgoed […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: