Gekorte gepensioneerden krijgen 1,4 miljard terug

Griekse gepensioneerden die tijdens de schuldencrisis gekort werden op hun pensioenen krijgen dit jaar in totaal 1,4 miljard euro terug. Dat maakte premier Kyriakos Mitsotakis vandaag bekend.

De hoogste rechtbank in Griekenland bepaalde onlangs dat sommige van de pensioenverlagingen in 2015 en 2016 illegaal waren. Duizenden gedupeerde gepensioneerden, die hun pensioen in sommige gevallen met 50 procent terug zagen vallen, waren naar de rechter gestapt.

Griekenland heeft de afgelopen jaren meerdere keren de pensioenen verlaagd, om de uitgaven te verminderen en het pensioensysteem levensvatbaar te maken. Het was één van de voorwaarden die tijdens de schuldencrisis door de internationale schuldeisers werden gesteld voor financiële noodsteun.

De 1,4 miljard euro die nu wordt terugbetaald door de Griekse staat gaat naar 2 miljoen gepensioneerden, in zowel de publieke als private sector. Het bedrag zal niet hoger worden. Volgens premier Mitsotakis is er geen ruimte om meer te doen: “Met deze kostenpost zitten we al tegen het plafond van ons begrotingspotentieel.”

Het besluit zal drukken op de begroting van dit jaar. De Griekse economie leek zich te herstellen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Voor dit jaar wordt een economische krimp verwacht die kan oplopen tot 10 procent. Griekenland heeft nog altijd de grootste schuld ten opzichte van het bbp in Europa.

One Response to Gekorte gepensioneerden krijgen 1,4 miljard terug

  1. […] Gekorte gepensioneerden krijgen 1,4 miljard terug […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: