‘Rapport bosbrand Mati moest in doofpot’

Bijna twee jaar na dato houdt de catastrofale bosbrand bij Mati de gemoederen nog altijd flink bezig. Een officier van de Griekse brandweer die onderzoek deed naar de brand, heeft zijn voormalige baas aangeklaagd vanwege ‘poging tot geweld’.

Volgens onderzoeker Dimitris Liotsis deed de korpschef van de brandweer Vasilis Mattheopoulos pogingen hem te bedreigen en te chanteren om zijn bevindingen onder het tapijt te vegen. Mattheopoulos zou hebben geëist dat Liotsis een vals rapport indiende bij de bevoegde instanties, met resultaten die niet strookten met de waarheid.

Gedetailleerd rapport

De krant Kathimerini publiceerde gisteren een gedetailleerd rapport op basis van audio-opnames van gesprekken tussen de twee brandweerfunctionarissen. “Als je schrijft dat je superieuren de schuld hebben, sluiten we de rijen en maken we je helemaal kapot”, zei de brandweercommandant tegen Liotsis.

Het getroffen gebied

Als Liotsis documenten wil hebben die zijn ondertekend door de toenmalige regionale gouverneur van Attica Rena Dourou, staatsbosbeheer en de brandweer reageert Mattheopoulos woedend. Volgens de korpschef heeft Liotsis niet de expertise om de inhoud te beoordelen.

“Houd het simpel, anders denken ze dat je gek bent”, tiert hij. “Vijf kleine dingen: wind, brandbare materie, een mix van pijnbomen en huizen, anarchistische en ongeplande constructies. En het resultaat was dat het vuur binnen een uur uit de hand liep…Vijf regels, vijf woorden, en lever het in.”

Ex-minister Gerovassili: lasterlijke berichten

Volgens de publicatie van Kathimerini beweerde Mattheopoulos dat hij handelde in opdracht van de toenmalige politiek verantwoordelijken. Later zegt hij dat ‘het bevel van de minister van Civiele Bescherming kwam’.

De toenmalige minister van Civiele Bescherming Olga Gerovassili (SYRIZA) spande op haar beurt vandaag een rechtszaak aan tegen Kathimerini, omdat de krant weigerde het bericht te rectificeren of terug te trekken.

Volgens Gerovassili is er sprake van ‘schaamteloze, lasterlijke berichten die niets te maken hebben met de realiteit en inbreuk maken op mijn eer en politieke integriteit’.

Brand eiste 102 dodelijke slachtoffers

Een blushelikopter boven Rafina

Op 23 juli 2018 woedde rond de badplaats Mati in West-Attica een grote bosbrand die uiteindelijk aan 102 mensen het leven kostte. Tientallen huizen en grote stukken bos werden door het vuur verwoest. Na de bosbranden diende minister van Burgerbescherming Nikos Toskas zijn ontslag in. Ook het hoofd van de Griekse civiele beschermingsdienst en de chefs van de brandweer en politie moesten opstappen in de nasleep van de ramp.

Uit verschillende rapporten bleek dat er bij de aanpak van de brand grove fouten zijn gemaakt. Volgens de experts was de de reactie van de overheid chaotisch, stuurde de politie automobilisten recht op de vlammenzee af, werd de marine niet ingezet om mensen te redden die de zee in waren gevlucht en was er geen centrale leiding bij de operatie.

Diverse rechtszaken aangespannen

Verwoeste huizen in Mati

Diverse nabestaanden hebben een rechtszaak aangespannen tegen de autoriteiten. Ook klaagden inwoners van Mati dat het proces om verwoeste huizen en bedrijven te repareren of opnieuw op te bouwen door de Griekse regering werd vertraagd.

In maart 2019 werd bekend dat het Griekse openbaar ministerie 20 mensen heeft aangeklaagd in verband met de bosbranden. Onder hen de gouverneur van de regio Attica, de burgemeesters van Marathon en Rafina, het voormalig hoofd van de civiele beschermingsdienst, korpschefs van de brandweer en enkele politiefunctionarissen.

De aanklachten omvatten doodslag, het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door nalatigheid en brandstichting door nalatigheid.

3 Responses to ‘Rapport bosbrand Mati moest in doofpot’

  1. Darling Doormat schreef:

    Een door en door afschuwelijke ramp, die vermeden had kunnen worden…

  2. […] ‘Rapport bosbrand Mati moest in doofpot’ […]

  3. […] verschillende rapporten bleek dat er bij de aanpak van de brand grove fouten zijn gemaakt. Volgens de experts was de de reactie van de overheid chaotisch, stuurde de politie automobilisten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: