Minder toerisme leidt tot meer Caretta-nesten

Het uitblijven van het massatoerisme vanwege het coronavirus heeft een positief effect op de Caretta Caretta (onechte karetschildpad) op Zakynthos. Door de ongekende rust zijn er nu meer nesten geteld op het eiland.

“Schildpadden krijgen de kans om terug te keren naar hun eigen ritme, verliefd te worden, te paren en te baren op de stranden”, zegt Charikleia Minotou, programmamanager WWF Hellas voor de bescherming van de Caretta Caretta, tegen Kathimerini.

De Baai van Laganas is een van de belangrijkste broedgebieden van de bedreigde schildpadden. De Caretta legt zijn eieren aan de zuidkant van het eiland vanwege de beschutte stranden en de temperatuur van het water. De nesten worden beschermd met kooien van hout en gaas. In het broedseizoen moeten toeristen zich op de stranden aan de voorgeschreven regels houden.

“Tot nu toe heeft er op de zes legstranden nog geen strandmeubulair gestaan. Ook is er geen verlichting en wordt er geen muziek gedraaid. Dat zijn omstandigheden die het anders erg moeilijk maken voor de schildpadden”, aldus Minotou.

Die positieve gevolgen zijn goed te zien op het strand van Sekania, waar in mei en juni 297 nesten werden geregistreerd. Sekania (bij Vasilikos in het zuidooosten van Zakynthos) is een favoriete broedplaats van de Caretta’s. Meer dan de helft van de nestplaatsen op het eiland is hier te vinden. Tussen juni en oktober is het verboden om op het strand te komen.

De Caretta Caretta is één van de oudste soorten zeeschildpadden en een beschermde diersoort. De dieren zijn gemiddeld één meter groot, wegen rond de 125 kilo en kunnen ongeveer 90 jaar oud worden. Gemiddeld slaagt slechts 1 op de 1000 babyschildpadden erin om te overleven.

7 Responses to Minder toerisme leidt tot meer Caretta-nesten

 1. […] Minder toerisme leidt tot meer Caretta-nesten […]

 2. Frans Happe; schreef:

  Een compliment voor de samenstellers van de dagelijkse Parakalo. Het is de laatste maanden de beste informatiebron over (toeristisch) Griekenland geweest. Hoop dat het zo blijft,
  Frans Happel, journalist

 3. Nicolaas schreef:

  Het coronavirus heeft veel schade toegebracht. Maar heeft ook veel zaken laten zien die vooral mensen hebben veroorzaakt. In nog geen 5 maanden is de luchtkwaliteit verbeterd. De dieren wereld die zich hersteld en ga zo maar door. Velen willen graag zo snel mogelijk een vacin tegen het virus. Voor de flora en fauna mag dat nog wel jaren uitblijven. Maar het zal een feit zijn. Coronavirus onder controle dan weer op de oude voet verder gaan met de vernieling van de aarde.

 4. mhinfelaar schreef:

  Da’s mooi, 297 nesten, maar of dit verband houdt met minder toerisme is wel de vraag. Sekania is altijd al gesloten dus dat maakt geen verschil. Even opgezocht hoeveel nesten er de vorige jaren waren, bv 783 in 2018 zie https://www.wwf.gr/en/news/2201-record-number-of-loggerhead-sea-turtle-s-nests-on-zakynthos-in-2018 Dus wmb beetje apart om die conclusie te trekken (maar begrijpelijk vanuit WWF gezien…).

 5. […] Minder toerisme leidt tot meer Caretta-nesten […]

 6. […] Minder toerisme leidt tot meer Caretta-nesten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: