Zangeres Haris Alexiou stopt ermee

Haris Alexiou zet een punt achter haar imposante loopbaan. De populaire zangeres heeft problemen met haar stem en besloot dat het beter is om te stoppen. Ze neemt geen nieuwe nummers meer op en stopt met live optredens.

“Ik zing niet meer zo goed als vroeger”, zei Alexiou in een interview met Fotis Apergis in het programma ‘Κατάλληλη Ώρα’ op de Griekse radiozender ERA. “Mijn stem wil niet meer, mijn stem ‘luistert’ niet meer naar mij en ik zei dat het beter is om te stoppen.”

De uiteindelijke beslissing om te stoppen nam de zangeres tijdens een optreden voor de beroemde componist Stavros Xarhakos. “Ik zei tegen mezelf: je verdient dit niet. Het was niet gemakkelijk en natuurlijk was ik verdrietig”, zei ze.

Ook bekende Alexiou in het interview dat ze geen liedjes meer schrijft. “Ik schrijf geen nummers meer. Als ik schrijf, wil ik het zingen, dus wat zou ik nu moeten schrijven?”

Dimitroula mou

Alexiou (een pseudoniem van Chariklia Roupaka) werd op 27 december 1950 geboren in Thebe. Ze verwierf haar eerste roem in Griekenland toen ze in 1972 meezong op het album ‘Mikra Asia’ van de populaire zanger George Dalaras. In 1975 bracht ze haar eerste solo-album uit: ’12 Laika Tragoudia’, waarvan het nummer ‘Dimitroula mou’ de favoriet was van het grote publiek.

Δημητρούλα μου
θέλω απόψε να μεθύσω
και με σένανε μερακλού μου να γλεντήσω
έλα πάμε στην Αθήνα παιχνιδιάρα μου
που΄χει γλέντι και ρετσίνα σκανταλιάρα μου

 (Haris Alexiou - Dimitroula Mou)

Haroula

De zangeres werkte samen met de belangrijke Griekse songwriters en componisten, trad op in grote theaters over de hele wereld en won diverse prijzen. Alexiou heeft meer dan dertig albums opgenomen en werkte ook mee aan albums van andere muzikanten. Ze groeide uit tot één van de populairste artiesten in Griekenland, waar ze liefkozend Haroula wordt genoemd.

Het nummer waarmee Alexiou internationaal waarschijnlijk het meest bekend is geworden, is ‘To Tango Tis Nefelis’. Het is een cover van ‘Tango to Evora’ van de Canadese Loreena McKennitt, waar Alexiou een Griekse tekst bij schreef.

6 Responses to Zangeres Haris Alexiou stopt ermee

 1. Wat jammer. Maar ze blijft voor altijd in mijn hart en vooral in mijn muziek bibliotheek 👍🏻

 2. A. en E. van Leeuwen schreef:

  Prachtige stem, prachtige muziek, wij blijven naar haar luisteren

 3. Martijn schreef:

  Wat een moedige beslissing om te stoppen met je prachtige zangcarrière omdat je twijfelt aan de kwaliteit aan je stem. Wat een zelfkennis. Chapeau!

 4. […] Zangeres Haris Alexiou stopt ermee […]

 5. Jeanette schreef:

  Begrijpelijk dat Haris ermee stopt, maar wat ontzettend jammer! Ik heb een heel hoop cd’s van haar en luister graag naar haar muziek. Ze is en blijft mijn favoriete Griekse zangeres.

 6. […] Zangeres Haris Alexiou stopt ermee […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: