Adopteer een mastiekboom op Chios

De mastiekboom (Pistacia lentiscus) van Chios is een bijzondere verschijning: zijn geurige hars vormt kleine druppels aan de takken. Deze harsdruppels worden ook wel de ‘Tranen van Chios’ genoemd.

Het oogsten en verwerken van de mastiek is veel werk, waardoor het een kostbaar product is. Ook het herstellen van oude bomen kost veel geld. Lenia Ziglaki en George Konstantelias zijn vorig jaar daarom het project ‘Adopt a Chios Mastiha Tree’ gestart.

Zij hebben in Mesa Didima, een van de 24 mastiekdorpen in het zuiden van het eiland, een aantal bomen onder hun hoede. Mensen kunnen via hun project een mastiekboom adopteren en zo een steentje bijdragen aan de groei en glorie ervan.

Mastiek is de aromatische hars van de mastiekboom, die voornamelijk groeit in het zuiden van het Chios. De hars wordt verwerkt in diverse producten zoals kauwgom, gebak, frisdrank en de sterke drank masticha. De hars werd vroeger in de schilderkunst veel gebruikt als vernis in de olieverftechniek.

Mastiek heeft al sinds 1997 een Europese Beschermde Oorsprongsbenaming. In 2014 werd het opgenomen op de Unesco-lijst van Immaterieel erfgoed.

One Response to Adopteer een mastiekboom op Chios

  1. […] Adopteer een mastiekboom op Chios […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: