Marfin Bank-slachtoffers herdacht

[klik om de galerij te openen]

De Griekse president Katerina Sakellaropoulou heeft vandaag in Athene een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de drie medewerkers van Marfin Bank die om het leven kwamen bij een brand in hun filiaal tijdens een protestmars op 5 mei 2010.

De brand ontstond nadat onbekenden molotovcocktails naar het gebouw gooiden tijdens een grote demonstratie tegen het eerste bezuinigingsakkoord dat Griekenland een paar dagen eerder met zijn schuldeisers had ondertekend. Het vuur verspreidde zich snel en hoewel de meeste personeelsleden op tijd naar buiten konden komen, zaten enkele mensen gevangen in het gebouw.

Sommigen werknemers renden in paniek naar de balkons. Beneden op straat scandeerden diverse mensen ‘Verbrand!’ naar de bankemployees omdat ze toch naar hun werk waren gegaan ondanks een oproep voor een algemene staking op die dag. Angeliki Papathanassopoulou (32) die vier maanden zwanger was, Paraskevi Zoulia (35) en Epaminondas Tsakalis (36) konden niet worden gered en stierven door verstikking.

Premier Kyriakos Mitsotakis kondigde eerder deze week aan dat het onderzoek naar het incident, waarvoor niemand is aangeklaagd, wordt heropend. Hij zei ook dat de staat het beroep intrekt tegen de 2,4 miljoen euro die aan de families van de slachtoffers wordt toegekend als compensatie.

Tsipras: ‘Ik veroordeel geweld, maar ook hypocrisie’

Premier Mitsotakis was ook aanwezig bij de onthulling van de plaquette. Syriza-leider Alexis Tsipras en de leider van de communistische partij KKE, Dimitris Koutsoumbas, legden eerder op de dag een krans voor de slachtoffers van de brand.

“Bij deze gelegenheid uiten we nogmaals onze veroordeling van geweld. We veroordelen ondubbelzinnig geweld, vooral geweld tegen het kostbaarste goed: het menselijk leven”, zei Tsipras bij de kranslegging. “Toch ben ik vandaag helaas ook verplicht om niet alleen geweld maar ook hypocrisie ondubbelzinnig te veroordelen”, voegde hij er aan toe.

De oppositieleider wees er op dat premier Mitsotakis slechts een paar maanden voordat hij besloot de plaquette te plaatsen, het ministerie van Burgerbescherming en het ministerie van Arbeid had opgedragen om in beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechtbank die de families van de slachtoffers een schadevergoeding had toegekend.

3 Responses to Marfin Bank-slachtoffers herdacht

  1. […] Marfin Bank-slachtoffers herdacht […]

  2. […] geweld’ en legde bloemen op een plaquette die twee jaar geleden in de Stadiou-straat werd onthuld ter nagedachtenis aan de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: