Nederland geeft 4 miljoen voor opvang vluchtelingkinderen in voogdij-instellingen

Griekenland krijgt van Nederland 3,5 tot 4 miljoen euro voor het opzetten van voogdij-instellingen voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen op het vasteland. Dat schrijft staatsecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie, VVD) aan de Tweede Kamer.

Ook kunnen de Grieken een beroep doen op de expertise van Stichting Nidos, die in Nederland verantwoordelijk is voor de voogdij van minderjarige asielzoekers. De opvangplekken blijven drie jaar beschikbaar. Op korte termijn zullen er 48 alleenstaande minderjarigen worden opgevangen. Volgens Broekers-Knol kunnen er in totaal zeker 500 alleenstaande minderjarige vluchtelingen geholpen worden.

Griekenland vraagt al sinds eind vorig jaar aan andere EU-landen om 2500 kwetsbare vluchtelingenkinderen over te nemen uit de overvolle kampen op de eilande. Elf landen, waaronder Duitsland, zijn op dat verzoek ingegaan. Nederland weigert dat. Volgens Broekers-Knol is het herplaatsen van deze kinderen geen oplossing en is het beter om in te zetten op structurele verbeteringen in Griekenland.

In de coalitie ontstond onenigheid over het standpunt om geen alleenstaande minderjarige vluchtelingen op te nemen. De VVD en het CDA zagen er geen heil in, D66 en de Christen Unie wel. Ook ruim vijftig Nederlandse gemeenten zijn bereid de kinderen op te vangen. Na weken onderhandelen kwam dit compromis uit de bus.

Vluchtelingenwerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling noemen het besluit van het kabinet een ‘schijnoplossing’. “De halsstarrigheid om een klein deel van de kinderen over te nemen getuigt van een grote onwil om solidair te zijn met Griekenland”, stellen de vluchtelingenorganisaties in een gezamenlijke reactie. “De kinderen hebben geen tijd om te wachten tot een meerjarenprogramma is opgezet.”

One Response to Nederland geeft 4 miljoen voor opvang vluchtelingkinderen in voogdij-instellingen

  1. […] Nederland geeft 4 miljoen voor opvang vluchtelingkinderen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: