Nederland vangt geen alleenreizende kinderen op uit Griekse kampen

Nederland gaat geen alleenreizende kinderen uit de overvolle kampen op de Griekse eilanden opvangen. Staatssecretaris van Migratie Ankie Broekers-Knol (VVD) blijft bij haar standpunt dat het herplaatsen van deze kinderen geen oplossing is.

Broekers-Knol erkent dat de situatie op de Griekse eilanden ‘kwetsbaar’ is, maar wil alleen helpen met de opvang van deze minderjarigen op het vasteland van Griekenland. Hulporganisatie ‘Movement on the ground’ van Johnny de Mol zou daar een rol bij kunnen spelen.

De kinderen zouden op het Griekse vasteland in pleeggezinnen moeten worden opgevangen. Volgens de staatssecretaris ligt ‘verantwoordelijkheid daarvoor bij de Grieken’, maar Nederland wil wel helpen bij het verbeteren van het Griekse voogdijsysteem. Het kabinet zou miljoenen euro’s uittrekken voor het plan, aldus Nieuwsuur.

VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children noemen het plan een schijnoplossing. “”Lokale organisaties in Griekenland wijzen steeds weer op de risico’s voor alleenstaande kinderen op het vasteland: het risico op uitbuiting is daar nog groter dan op de eilanden”, schrijven ze.

Diverse maatschappelijke organisaties, gemeenten, kerken, wetenschappers en prominente oud-politici hadden het kabinet opgeroepen om alleenreizende vluchtelingkinderen in Nederland op te vangen. Ongeveer 50 gemeenten hebben opvang aangeboden.

Luxemburg en Duitsland hebben al kinderen uit de Griekse kampen opgenomen, meerdere andere Europese landen hebben toegezegd dat ook te zullen doen. Staatssecretaris Broekers-Knol wil daar niet aan meedoen. “Herplaatsing naar Europa werkt contraproductief en houdt mensensmokkel in stand”, zei ze eerder deze maand in antwoord op Kamervragen van de PvdA.

3 Responses to Nederland vangt geen alleenreizende kinderen op uit Griekse kampen

  1. Trees Schlösser Groot Lipman schreef:

    Ik, als Nederlandse, woon nu 35 jaar in Griekenland en ben met zoveel gastvrijheid hier ontvangen. Ik begrijp niet dat Nederland, zo’n rijk land, geen kinderen opneemt. Hoezo de verantwoordelijkheid ligt bij de Grieken, moeten ze voor hun gastvrijheid bestraft worden? Hadden ze de vluchtelingen op zee moeten laten verdrinken?
    Hoe vaak is van uit Europa beloofd dat de vluchtelingen eerlijk over Europa verdeeld worden. Nu eindelijk een start met de zwakste en je ziet deze reactie, onbegrijpelijk.

  2. […] Nederland vangt geen alleenreizende kinderen op uit Griekse kampen […]

  3. […] Nederland vangt geen alleenreizende kinderen op uit Griekse kampen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: