Corfu behoudt Botides-traditie ondanks lockdown

Ondanks de lockdown vanwege het coronavirus ging in Corfu-stad de ‘Botides’ traditie vandaag gewoon door. Het enige verschil met andere jaren was dat er op het Spianada-plein geen grote menigte was verzameld om het spektakel te volgen. Nu was er slechts een handjevol mensen aanwezig.

In de oude stad worden op Grote Zaterdag om klokslag 11.00 uur traditioneel enorme roodgeverfde aardewerken vazen (botides) met water vanaf de balkons naar beneden gegooid. De vazen vallen met een luide klap op de straat. Het harde geluid zou het ‘kwaad’ verjagen. Dit ritueel stamt nog uit de Venetiaanse tijd.

Rond de 16e eeuw begonnen de Venetianen, die toen de macht hadden op Corfu, het nieuwe jaar met een soort dramatische voorjaarsschoonmaak door al hun oude bezittingen weg te gooien. De Corfioten zouden deze traditie hebben overgenomen voor hun belangrijkste religieuze feestdag: orthodox Pasen. Het geluid van de brekende vazen zou de trillingen van de aarde symboliseren die werden gevoeld toen Christus werd opgewekt.


De laatste ontwikkelingen en maatregelen rond de coronacrisis vind je in het speciale dossier:  Coronavirus in Griekenland. De pagina wordt dagelijks bijgewerkt.


 

One Response to Corfu behoudt Botides-traditie ondanks lockdown

  1. […] Corfu behoudt Botides-traditie ondanks lockdown […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: