Duizenden dode zwaluwen in Griekenland

Duizenden (gier)zwaluwen en andere kleine trekvogels zijn tijdens hun vlucht van Afrika naar Noord-Europa in Griekenland omgekomen of zwaar gewond geraakt.

Door de zware weersomstandigheden arriveerden veel vogels uitgeput in Griekenland. In de straten van Athene en op balkons in de Griekse hoofdstad zijn dode en verzwakte vogels gevonden, net als in het noorden, op de Egeïsche eilanden en rond een meer bij de haven van Nafplion op de Peloponnesos.

“Het is een grote ramp”, zegt Maria Ganotti van de Vereniging voor Natuurbescherming Anima tegen persbureau AFP. Ze roept automobilisten op voorzichtig te zijn op straat, waar uitgeputte vogels vaak landen nadat ze duizenden kilometers hebben afgelegd. Ook worden mensen opgeroepen de vogels met rust te laten en ze niet te voeren. Omdat de vogels zijn verzwakt kan elke verdere verspilling van energie hen fataal worden.

Ornithologen zeggen dat de aanhoudende sterke noordenwind boven de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee de vogels heeft uitgeput. Vooral de nacht van 5 op 6 april is volgens hen desastreus geweest vanwege de harde wind, lage temperaturen en regen in delen van Griekenland.

Zwaluwen kunnen tot wel 350 kilometer per dag afleggen, zegt Dimitris Bakaloudis, universitair hoofddocent aan de afdeling bosbouw en natuurlijke omgeving van de universiteit van Thessaloniki. De vogels brengen de wintermaanden door in de zuidelijke Sahara tot in Zuid-Afrika. Vanaf begin maart beginnen de zwaluwen aan de trek naar het noorden, een afstand van meer dan 10.000 kilometer.

Griekenland ligt op de vliegroute van honderdduizenden vogels die in het voorjaar naar het noorden trekken (en in het najaar weer naar het zuiden).

 

4 Responses to Duizenden dode zwaluwen in Griekenland

  1. Truce schreef:

    Is er niet net 5G getest?

  2. Truce schreef:

    Is er niet net 5G getest? In Piraeus?

  3. […] Duizenden dode zwaluwen in Griekenland […]

  4. […] Duizenden dode zwaluwen in Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: