Strengere reismaatregelen in aanloop naar Pasen

Viceminister van Crisisbeheersing en Burgerbescherming Nikos Hardalias heeft een reeks nieuwe, nog strengere maatregelen aangekondigd. Hiermee moet de verspreiding van het coronavirus tijdens de komende paasvakantie voorkomen worden.

Sinds vanmiddag 18.00 uur worden er door de politie strengere controles uitgevoerd bij tolstations op de nationale snelwegen, langs rijks- en provinciale wegen, bij havens, luchthavens, treinstations en stations voor langeafstandsbussen.

Reizigers moeten bewijzen dat ze vaste bewoners zijn die naar hun huis terugkeren of dat ze behoren tot een uitzonderingsgroep: defensie- en veiligheidspersoneel of medisch en verplegend personeel. Wie zich niet aan de lockdownregels houdt wordt teruggestuurd, raakt zijn kentekenplaten voor 60 dagen kwijt en krijgt een boete van 300 euro.

Ook mag er niet gereisd worden tussen eilanden. Er zijn enkele uitzonderingen: inwoners van afgelegen eilanden mogen bijvoorbeeld wel naar een groter eiland gaan om een arts te bezoeken. De maatregelen duren tot minstens 27 april, maar kunnen per dag verlengd worden.

‘Verspreiding Heilig Licht verboden’

Hardalias zei ook dat de traditionele verspreiding van het Heilige Licht dit jaar niet is toegestaan. Het is de gewoonte dat Grieken na de mis op Paaszaterdag het Heilige Licht in de vorm van aangestoken kaarsen mee naar huis nemen.

Pasen wordt in Griekenland dit jaar op 19 april gevierd. De Grieks-orthodoxe kerk zal tijdens de Paasweek liturgieën houden achter gesloten deuren in verband met de coronamaatregelen. Dat heeft de Heilige Synode, het bestuurslichaam van kerk, besloten. De Grieken kunnen op 26 mei de opstanding alsnog vieren in de kerk.

Dit jaar zal Pasen voor veel Grieken sowieso anders dan anders zijn. Vorige week benadrukte regeringswoordvoerder Stelios Petsas nogmaals hoe belangrijk zelfisolatie is. Hij riep mensen nadrukkelijk op om niet naar hun geboortedorpen te gaan om daar Pasen te vieren.

One Response to Strengere reismaatregelen in aanloop naar Pasen

  1. […] Strengere reismaatregelen in aanloop naar Pasen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: