Forse puntenstraf voor PAOK en Xanthi FC

De tuchtcommissie van de Griekse voetbalbond heeft de clubs PAOK Saloniki en Xanthi FC bestraft met een forse puntenaftrek.

PAOK-eigenaar Ivan Savvidis zou aandelen hebben in competitiegenoot Xanthi en dat is verboden. De regerend landskampioen werd daarom bestraft met 7 punten in mindering. Xanthi moest zelfs 12 punten inleveren. Beide clubs hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen hun straf.

Savvidis’ neef Ioannis Kalpazidis kocht in 2018 de accommodatie van Xanthi voor 10 miljoen euro. Bovendien is Xanthi-bestuurslid Nikolas Xalavazis president van het familiebedrijf van Savvidis. Dat nieuws werd eind vorig jaar naar buiten gebracht door de commeciële tv-zender ONE, die eigendom is van Olympiakos-eigenaar Vangelis Marinakis.

Olympiakos verzocht in december om de wedstrijd tussen Xanthi en PAOK uit te stellen vanwege de vermeende belangenverstrengeling. PAOK beschuldigt de club uit Piraeus van het smeden van een complot  en noemde de beschuldigingen een ‘sprookje uit de koker van Olympiakos’.

De puntenaftrek heeft ingrijpende gevolgen voor de stand in de Super League. PAOK blijft weliswaar tweede met 52 punten, maar ziet de achterstand op koploper Olympiakos Piraeus groeien van zeven naar veertien punten. Xanthi zakte door de minpunten van plek negen naar plek twaalf en moet plots vrezen voor degradatie.

Politieke bemoeienis

Zelfs de politiek bemoeide zich met de zaak. De oorspronkelijke straf voor het verboden dubbele eigenaarschap – degradatie- werd afgezwakt tot puntenaftrek na interventie van de overheid.

Europarlementariër en oud-PAOK-speler Theodoros Zagorakis dreigde met opstappen als PAOK uit de Super League zou worden gezet. Ook suggereerde hij dat er een relatie is tussen zijn partij Nea Dimokratia en Olympiakos-eigenaar Marinakis.

De reactie van Zagorakis viel niet goed bij premier Mitsotakis, die de voormalig voetballer uit fractie zette. Nea Dimokratia sprak zich vervolgens alsnog uit tegen degradatie van PAOK.

One Response to Forse puntenstraf voor PAOK en Xanthi FC

  1. […] Forse puntenstraf voor PAOK en Xanthi […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: