Europese Unie schiet Griekenland te hulp

De EU trekt 700 miljoen euro uit om Griekenland te helpen bij de problemen aan de Turks-Griekse grens. Daar proberen duizenden migranten de grens over te steken nadat Turkije vorige week de grensovergang openzette.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, bracht vandaag een bezoek aan het grensgebied bij Kastanies samen met EU-voorzitter Charles Michel, de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.

De migranten verblijven daar in een stuk niemandsland: ze zijn de Turkse grens gepasseerd, maar de Griekse grenspost blijft gesloten. Onder hen zijn veel families met kinderen die in de kou bivakkeren. Mensen die toch de Griekse grens weten te passeren worden gearresteerd door de politie. Ze zullen worden teruggestuurd zonder te worden geregistreerd. Griekenland maakte bekend dat het de komende maand geen nieuwe asielverzoeken in behandeling neemt.

Von der Leyen maakte na haar bezoek bekend dat Griekenland 700 miljoen euro van de EU kan verwachten om de directe problemen aan te pakken, de helft daarvan is direct beschikbaar. Het geld is bedoeld voor noodopvang van de nieuwe migranten en voor de infrastructuur. “De handhaving van de orde aan de Griekse buitengrens heeft onze grootste prioriteit. Griekenland is een Europees schild”, zei ze.

Op verzoek van Griekenland stuurt Frontex, het agentschap dat de buitengrenzen van de EU bewaakt, 100 extra grenswachten. Ook worden een kustwachtschip, drie kustpatrouilleschepen en twee helikopters naar Griekenland gestuurd.

Vanuit Istanbul worden migranten met busjes naar de Turks-Griekse grens gebracht. Het Griekse leger en de marine houden schietoefeningen in het gebied om de migranten af te schrikken. Daarbij wordt met scherp geschoten. De Turkse president Erdogan beschuldigt Griekenland van het doodschieten van drie migranten bij de grens met Turkije. Griekenland ontkent dit en noemt de beschuldiging ‘nep-nieuws’.

Griekse eilanden

Niet alleen bij de landsgrens tussen Turkije en Griekenland proberen migranten de grens over te steken. Op de eilanden Lesbos en Chios komen bootjes aan met mensen die de oversteek maakten vanuit Turkije. De eilandbewoners proberen te voorkomen dat zij aan land komen en de Griekse kustwacht zou de bootjes terugduwen in de richting van Turkije. Ook blokkeerden inwoners de toegangswegen naar kamp Moria, waardoor honderden mensen noodgedwongen in de haven moesten blijven. Op Lesbos werden ook hulpverleners belaagd, naar eigen zeggen door een groep rechtsextremisten.

Sinds 2015 hebben de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee te maken met de komst van tienduizenden migranten en vluchtelingen en voor veel bewoners is de maat nu vol. De kampen op de eilanden barsten uit hun voegen: er verblijven minstens 42.000 mensen terwijl ze berekend zijn op 6200 personen.

Plannen voor nieuwe gesloten centra op de eilanden zorgden voor grote weerstand bij de eilandbewoners, die in opstand kwamen. De regering stuurde pelotons ME naar Lesbos en Chios om protesterende bewoners tegen te houden.

One Response to Europese Unie schiet Griekenland te hulp

  1. […] Europese Unie schiet Griekenland te hulp […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: