Griekenland waarschuwt migranten per sms

Migranten die vanuit Turkije de grensrivier Evros naar Griekenland willen oversteken, ontvangen een sms van de Griekse overheid als ze in de buurt van de Grieks-Turkse grens komen. Daarin worden ze gewaarschuwd niet de grens over te steken.

De tekst van de sms luidt: “Griekenland heeft de grensbewaking tot het hoogste niveau opgeschaald. Probeer niet de grens illegaal over te steken.” Ook staat in het bericht dat Turkije liegt over het aantal migranten dat dat land heeft verlaten. Volgens Ankara zijn het er 75.000, maar in werkelijkheid zouden het er 10.000 zijn.

Drie dagen geleden zette Turkije de grens open voor migranten die naar de EU willen. President Erdogon wil daarmee de Europese Unie onder druk zetten. Griekenland houdt echter de grenzen gesloten en heeft de controles verscherpt. Duizenden migranten zijn daardoor gestrand in het niemandsland tussen Turkije en Griekenland. De situatie aan de grens is gespannen.

Andere migranten proberen met bootjes de oversteek te maken naar Samos, Lesbos of Chios. Op de Griekse eilanden zouden vandaag enkele honderden mensen zijn aangekomen. Op Lesbos hebben lokale autoriteiten wegblokkades opgezet om een ‘grens’ te creeëren tussen het westen en oosten van het eiland. Migranten die aankomen kunnen daardoor het kamp Moria niet bereiken.

Boze eilandbewoners proberen de migranten tegen te houden. De Griekse eilanden in de Egeïsche Zee hebben al sinds 2015 te maken met een grote toestroom van migranten en vluchtelingen die de oversteek maken vanuit Turkije. Momenteel verblijven er zo’n 42.000 mensen in de kampen op de eilanden, die berekend zijn op 6200 personen.

In de haven van Thermi op Lesbos verhinderden inwoners dat migranten aan land zouden gaan. De mannen, vrouwen en kinderen op een kapotte boot werden uitgescholden en bedreigd door de menigte. Ook belaagden ze gemeenteraadsleden, journalisten en fotografen en het hoofd van het plaatselijke UNHCR-kantoor. Een fotograaf raakte gewond.

De Griekse regering heeft een crisisberaad belegd over de situatie aan de grenzen. Er is daar besloten dat Griekenland een maand lang geen nieuwe asielaanvragen accepteert. Ook wordt de noodsituatie uitgeroepen bij de grenzen. Premier Kyriakos Mitsotakis kondigde dat aan via Twitter.

2 Responses to Griekenland waarschuwt migranten per sms

  1. […] Griekenland waarschuwt migranten per sms […]

  2. […] Griekenland waarschuwt migranten per sms […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: