Griekse dichter Kiki Dimoula (88) overleden

De veelgeprezen Griekse dichter Kiki Dimoula is op 88-jarige leeftijd overleden in Athene. Ze overleed aan hartfalen in het ziekenhuis waar ze drie weken geleden was opgenomen. Dimoula leed aan de chronische longziekte COPD.

Vassiliki Radou, zoals haar meisjesnaam luidde, werd geboren op 6 juni 1931 in Athene. Van 1949 tot 1973 werkte ze als bediende voor de Bank of Greece. Ze was getrouwd met de dichter Athos Dimoulas (1921-1985), met wie ze een zoon en een dochter had. Dimoula werd lid van de Academie van Athene in 2002.

Dimoula publiceerde haar eerste dichtbundel in 1952 en in de jaren zestig was ze een gevestigde naam. Vanaf de jaren zeventig won Dimoula vele prijzen, waaronder de Griekse Staatsprijs (1971, 1988), de Kostas en Eleni Ouranis-prijs (1994) en de Letters of Excellence (Αριστείο Γραμμάτων) van de Academie van Athene (2001). In 2009 won ze de Europese prijs voor literatuur en ze was de eerste levende vrouwelijke dichter die werd opgenomen in de poëziereeks van de prestigieuze Franse uitgever Gallimard.

Centrale thema’s in Dimoula’s werk zijn hopeloosheid, onzekerheid, afwezigheid en vergetelheid. “Ik gebruik humor om de dood uit te drijven”, legde ze ooit uit. “Poëzie kan afwezigheid tot aanwezigheid maken. Ik roep de doden op. Ik roep de dood aan”, aldus de dichteres, die vaak de herinnering aan haar echtgenoot opriep.

Haar poëzie is vertaald in het Engels, Frans, Duits, Zweeds, Deens, Spaans, Italiaans en vele andere talen.

2 Responses to Griekse dichter Kiki Dimoula (88) overleden

  1. […] Griekse dichter Kiki Dimoula (88) overleden […]

  2. […] Griekse dichter Kiki Dimoula (88) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: