Historische Plaka-boogbrug in volle glorie hersteld

[klik op een afbeelding voor een vergroting]

De 19e-eeuwse stenen boogbrug van Plaka is weer volledig hersteld in zijn oude glorie. Het metalen skelet dat de brug tijdens de reconstructiewerkzaamheden ondersteunde is nu verwijderd, maar de brug zal pas na de zomer weer toegankelijk zijn voor het publiek. Er moet eerst nog uitvoerig getest worden of alles veilig is.

De historische brug stortte op 1 februari 2015 in als gevolg van langdurige, zware regenval en harde wind. De brokstukken werden meegevoerd door het water van de Arachthos-rivier. Een team van specialisten heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het herstel van de brug en het resultaat mag er zijn.

Meer dan 300 mensen werkten aan de restauratie, waaronder gespecialiseerde steenmetselaars en een universitair team van 30 professoren en 40 onderzoekers. Om de boogconstructie te herstellen werden 9000 wigvormige stukken uit zeer harde steen gehouwen. Ieder blok heeft een formaat van 70 x 40 x 10 centimeter en is tweemaal – of soms zelfs driemaal – bewerkt.

Bij de restauratie is er geen enkele moderne technologie gebruikt, in de brug zitten geen verborgen steunen en geen metaal, zegt Dimitris Kaliambakos, de coördinator van het project. Hij volgde trouw de werkwijze van de oorspronkelijke architect en bouwer van de brug, Kostas Bekas. “Alles is zoals het 150 jaar geleden werd gebouwd. Het resultaat is een brug die meer is dan een tweelingbroer van de eerste, het is een brug met hetzelfde DNA”, aldus Kaliambakos tegen persbureau AMNA.

De indrukwekkende brug in het Tzoumerka-gebied tussen de departementen Ioannina en Arta werd gebouwd in opdracht van de rijke koopman Ioannis Loulis. Tijdens de bouw stortte de brug tweemaal in (in 1860 en 1863), in 1866 werd hij voltooid. Met een hoogte van 20 meter en een breedte van 40 meter was het de grootste stenen boogbrug van Griekenland en de Balkan.

  • Video van de laatste werkzaamheden aan de brug:

3 Responses to Historische Plaka-boogbrug in volle glorie hersteld

  1. […] Historische Plaka-boogbrug in volle glorie hersteld […]

  2. […] Historische Plaka-boogbrug in volle glorie hersteld […]

  3. […] Plaka-boogbrug is weer in volle glorie hersteld […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: