Grieken protesteren tegen nieuwe pensioenplannen

Het openbare leven in Griekenland lag vandaag voor een groot deel stil vanwege een algemene 24-uursstaking. Aanleiding is het nieuwe pensioenplan van de regering, dat morgen wordt voorgelegd aan het parlement.

In dat plan staat dat alle Grieken tot hun 67e moeten werken om een volledig pensioen te kunnen krijgen. Ook moet de speciale regeling voor zware beroepen verdwijnen, waardoor zij niet meer eerder recht hebben op een volledig pensioen. Met deze plannen wil de regering van premier Mitsotakis 155 miljoen euro bezuinigen.

In het wetsvoorstel staat ook dat de sociale zekerheidsbijdragen voor zelfstandigen worden verhoogd, het budget om werkloosheid aan te pakken wordt verlaagd en dat er geen ondersteunende maatregelen voor mensen met een laag pensioen zijn voorzien.

De plannen stuitten op veel verzet bij de vakbonden, die daarom een 24 uursstaking uitriepen. In Athene reed vandaag geen openbaar vervoer, scholen en universiteiten bleven dicht, veerboten bleven aan de kade liggen en ziekenhuizen draaiden zondagsdiensten. Ook ambtenaren bij gemeentes en ministeries legden het werk neer. Duizenden Grieken gingen de straat op om te protesteren tegen de plannen.

In Heraklion werd de nieuwe pensioenwet tijdens een protest symbolisch ten grave gedragen. Demonstranten droegen een doodskist, sommigen waren verkleed als de Dood en hielden een zeis vast om te wijzen op de negatieve effecten die de wet op werknemers zou hebben. Griekenland heeft de afgelopen jaren al verschillende keren gekort op de pensioenen.

2 Responses to Grieken protesteren tegen nieuwe pensioenplannen

  1. Martijn schreef:

    Heeft Griekenland naar Nederland gekeken?

  2. […] Grieken protesteren tegen nieuwe pensioenplannen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: