Varoufakis maakt opnames Eurogroep-sessies openbaar

Yanis Varoufakis zal op 10 maart opnames vrijgeven van Eurogroep-sessies uit de eerste helft van 2015. Het gaat om onderhandelingen tijdens de Griekse kredietcrisis die de voormalige minister van Financiën in het geheim heeft opgenomen.

Vorige week overhandigde Varoufakis een usb-stick met de opnames aan de voorzitter van het Griekse parlement en zei dat hij verwachtte dat die de inhoud zou doorsturen naar Griekse parlementsleden. Maar parlementsvoorzitter Kostas Tassoulas weigerde de opnames aan te nemen en beet hem toe dat ‘het parlement de verantwoordelijkheden van Varoufakis niet op zich neemt’. Die reactie werd gedeeld door premier Kyriakos Mitsotakis.

Volgens Varoufakis worden er veel onwaarheden verteld over de onderhandelingen met de Eurogroep. Door de opnames van de gesprekken openbaar te maken krijgen de ‘Europese burgers eindelijk de hypocrisie van het establishment te zien en de verachtelijke manier waarop regeringen zich in hun naam achter gesloten deuren gedragen’, schrijft DiEM25, de Europese tak van Varoufakis’ partij MeRA25, in een verklaring.

Het Griekse Hooggerechtshof oordeelde dat de opnames legaal zijn omdat Varoufakis ze maakte als onderdeel van zijn werkzaamheden. De Eurogroep-regels verbieden deelnemers niet expliciet om gesprekken op te nemen zolang de inhoud vertrouwelijk blijft.

Adults in the room

Varoufakis was van januari tot juli 2015 minister van Financiën van Griekenland. Een dag na het referendum van 5 juli stapte hij op. Hij was fel tegenstander van de harde voorwaarden van het nieuwe Europese reddingspakket voor Griekenland en uitte regelmatig felle kritiek op de Eurogroep.

In februari 2016 lanceerde Varoufakis zijn nieuwe pan-Europese democratische beweging DiEM25. Twee jaar later richtte hij de partj MeRA25 op, die bij de laatste verkiezingen 9 zetels behaalde.

Over zijn periode als minister schreef Varoufakis een boek waarin hij op geheel eigen wijze afrekent met zijn tegenstanders. Het boek ‘Adults in the Room’ werd vorig jaar verfilmd door de Grieks-Franse filmregisseur Costa-Gavras.


Het boek ‘Adults in the Room’ kreeg van de Volkskrant vijf sterren: “Zonder medeweten van zijn tegenspelers nam Varoufakis met zijn iPhone cruciale gesprekken op. Het resultaat is een fascinerende rondleiding in de machinekamer van de eurozone. Even indiscreet als meeslepend, want Varoufakis’ afrekening met zijn tegenstanders in Europa en in zijn thuisbasis Athene leest als een trein. Als een volleerde schrijver kruidt hij zijn verhaal met zelfspot, rake anekdotes en treffende karakterschetsen van de hoofdrolspelers.”

One Response to Varoufakis maakt opnames Eurogroep-sessies openbaar

  1. […] Varoufakis maakt opnames Eurogroep-sessies openbaar […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: