Slag om Thermopylae herdacht met speciale munt

[klik op een afbeelding voor een vergroting]

Griekenland brengt binnenkort twee speciale munten uit ter herdenking van het 2500-jarig jubileum van de legendarische Slag om Thermopylae. Het gaat om een munt van 2 euro en een zilveren herdenkingsmunt met een waarde van 10 euro.

Op de voorzijde van de speciale 2 euromunt staat een afbeelding van een helm die de Helleense strijders droegen. Op de munt staan ​​in het Grieks de woorden ‘2500 jaar na de slag om Thermopylae’ en ‘Helleense Republiek’. Van de munt worden 735.000 exemplaren geslagen.

De zilveren herdenkingsmunt van 10 euro die door verzamelaars kan worden gekocht, toont aan de voorzijde een Griekse hopliet (zwaarbewapende infanterist in het Oud-Griekse leger) met een schild en een speer, met de tekst ‘Thermopylae – 480 BC’ en ‘Leonidas’.

Op de andere kant van de zilveren munt staat een afbeelding van Griekse krijgers tegenover soldaten van de Perzen. In het midden zijn het wapen van Griekenland en de woorden ‘2500 jaar sinds de Slag bij Thermopylae’ en ‘Helleense Republiek’ te zien. Van deze munt worden 3000 exemplaren gemaakt.

Speciale herdenkingsmunten

Elk euroland mag maximaal twee keer per jaar een speciale herdenkingsmunt ontwerpen, met een onderwerp naar keuze.

Eerder bracht Griekenland onder meer munten uit met als thema het 150-jarig bestaan van de Unie van Ionische eilanden, de 75e sterfjaar van de dichter Kostis Palamas en het ‘drama van Arkadi’. In 2015 werd Spyridon Louis, de winnaar van de eerste olympische marathon, herdacht met een speciale munt.

Legendarische Slag bij Thermopylae

De Slag bij Thermopylae vond plaats in 480 voor Christus, tijdens de Perzische Oorlogen. Een alliantie van Griekse stadstaten onder leiding van koning Leonidas van Sparta vocht tegen het (veel grotere) leger van de Perzen onder leiding van Xerxes I.

De slag is vooral bekend gebleven door de dapperheid van de Spartanen. Nadat Xerxes aan het begin van de Slag bij Thermopylae eiste dat de Spartanen hun wapens zouden inleveren, antwoordde Leonidas: ‘Molon Labe’. Dat betekent zoveel als ‘Kom ze maar halen’ en geldt als een een klassieke uitdrukking van verzet.

De veldslag vond plaats toen Xerxes met zijn leger optrok richting Athene. Bij Thermopylae (letterlijk ‘warme poorten’) blokkeerden de Grieken de nauwe bergpas. Dagen werd er gevochten, maar het lukte de Perzen niet om door de Griekse linies te breken. Dat lukte pas nadat de Griekse verrader Ephialtes ze een andere weg aanwees, die veel minder goed bewaakt werd.

Toen bekend was geworden dat de Grieken waren verraden, stuurde koning Leonidas alle Griekse troepen weg behalve zijn eigen 300 Spartanen. Samen met 700 Thespische soldaten, die weigerden te vertrekken, hielden zij nog een tijdje stand tegenover de Perzen, tot ze uiteindelijk het onderspit dolven.

5 Responses to Slag om Thermopylae herdacht met speciale munt

 1. […] Slag om Thermopylae herdacht met speciale munt […]

 2. Will Kastelijn schreef:

  Hallo Natascha,

  Ik heb een vraag. Wij wonden sinds 3 jaar in Griekenland en hebben hier 2 accommodaties. Ook brengen we elke 6-8 weken een nieuwsbrief uit. Vind jij het goed als ik een deel van jouw tekst en het filmpje van bovenstaande Parakalo-post overneem (met vermelding van de bron) in onze aankomende nieuwsbrief? Wil je me hierover een berichtje sturen? Alvast bedankt!

  Warme groet, warm regards,

  Will van den Heuvel-Kastelijn 0030 69 7044 3665

 3. Christina Syropoulos schreef:

  Hallo,

  Waar kan ik deze munt kopen?

  Groet,

  Christina

 4. […] dit jaar werden er al twee speciale munten uitgegeven ter herdenking van het 2500-jarig jubileum van de legendarische Slag om Thermopylae. Het ging om een munt van 2 euro en een zilveren […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: