De historie van Griekenland, verteld door gewone mensen

Over de geschiedenis van Griekenland zijn boeken vol geschreven. Maar de verhalen van gewone mensen worden zelden opgetekend. Daar komt nu verandering in dankzij Istorima, een ambitieus initiatief dat mondelinge overlevering gaat inzetten als hulpmiddel voor de moderne Griekse geschiedschrijving.

De oudste manier om de geschiedenis vast te leggen is het doorvertellen van verhalen. En dat is ook precies wat Istorima gaat doen met het oral history-project. Het is de bedoeling dat er een – voor iedereen toegankelijk – archief wordt aangelegd met meer dan 50.000 audio-interviews met de oudere bevolking van Griekenland. Om te voorkomen dat hun verhalen verloren gaan.

Ongeveer 1500 jonge onderzoekers leren hoe ze interviews moeten afnemen voor de mondelinge overleveringen. Daarna reizen ze naar door alle regio’s van Griekenland om de verhalen van de oudere generatie vast te leggen. De eerste lichting onderzoekers trekt deze maand over de Peloponnesos, daarna volgt de regio Attica. Het duurt naar verwachting vier jaar om alle regio’s in Griekenland te bezoeken.

Istorima is opgezet door de Griekse journaliste Sofia Papaioannou en historica Katherine Fleming van de New York University en wordt gefinancierd door de Stavros Niarchos Stichting. Het project is geïnspireerd op een Australisch initiatief dat sinds 1960 de verhalen van de Aboriginals heeft vastgelegd in meer dan 200.000 audiobestanden.

 

3 Responses to De historie van Griekenland, verteld door gewone mensen

  1. […] De historie van Griekenland, verteld door gewone mensen […]

  2. Georgios schreef:

    Mooi initiatief

  3. […] De historie van Griekenland, verteld door gewone mensen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: