Griekenland wil drijvend hek om migranten te weren

Griekenland wil een drijvende barrière in de Egeïsche Zee leggen om de bootjes met migranten tegen te houden die vanuit Turkije de oversteek naar de Griekse eilanden maken.

Het gaat om een 2,7 kilometer lang plastic hek met netten dat 50 centimeter boven het wateroppervlak uitsteekt en 60 centimeter onder water zit. Obstakels die boven het wateroppervlak uitsteken maken het moeilijk voor kleine boten om door te varen. De netten zijn een probleeem voor schepen met schroefaandrijving.

Het is de bedoeling dat de barrière ten noorden van het eiland Lesbos in zee komt te liggen. Door lichten en reflectoren moet het drijvende hek ook in het donker zichtbaar zijn. Voor het project is 500.000 euro uitgetrokken, inclusief vier jaar onderhoudskosten. Aannemers hebben drie maanden de tijd om een ontwerp in te dienen.

Volgens het ministerie van Defensie is het plaatsen van een drijvend hek in de Egeïsche Zee een noodingreep, die een afschrikwekkend effect moet hebben. Gevreesd wordt voor een nieuwe stroom vluchtelingen vanwege aanhoudende gevechten in het Syrische Idlib. Als het hek inderdaad effectief blijkt, willen de Grieken het verlengen tot vijftien kilometer.

‘Onmenselijk’

De Griekse oppositiepartijen en mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn fel tegen het plan van de regering. Zij noemen de drijvende barrière onmenselijk en vrezen voor een toename van het aantal verdrinkingen in de Middellandse Zee. Ook de Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen heeft bezwaren tegen de Griekse plannen.

Ondanks de Turkije-deal uit 2016 neemt het aantal migranten en vluchtelingen dat op de Griekse eilanden weer toe. Volgens de VN arriveerden vorig jaar zo’n 60.000 mensen via de zee vanuit Turkije. Dat is bijna de helft meer dan in 2018. De meesten komen uit Syrië en Afghanistan.

Strenger optreden

De asielprocedures in Griekenland verlopen traag, waardoor de kampen op de eilanden in de Egeïsche Zee overvol zitten en de leefomstandigheden zeer slecht zijn. Eerder deze week kondigde het Europese Agentschap voor Asielzaken aan dat het aantal medewerkers in Griekenland dit jaar wordt verdubbeld om te helpen bij het wegwerlen van de achterstand in asielbehandelingen.

De conservatieve regering van premier Mitsotakis kondigde bij haar aantreden in juli aan dat er harder opgetreden zal worden. Sinds 1 januari is een strengere asielwet in werking in Griekenland. Migranten die geen recht hebben op asiel moeten daardoor makkelijker uitgezet kunnen worden.

6 Responses to Griekenland wil drijvend hek om migranten te weren

 1. H.Danopoulos schreef:

  Dit hadden ze al veel eerder moeten doen. Staat toch in het Schengen-akkoord, dat landen die de buiten grenzen van de EU vormen deze grenzen mogen bewaken? Amnesty moet niet zeuren, want die heben zelf ook geen oplossing geboden. Lekker makkelijk te protesteren met je armen over elkaar.

 2. kburgman schreef:

  Het is een Trumperiaanse methode maar ik stem ermee in. Het land wordt al zo lang op de proef gesteld zonder serieuze hulp. Dit schrikt af en stopt mensen de oversteek te wagen!

 3. Papournakis schreef:

  Ze moeten weten dat de emmer hier overloopt!!

 4. […] Griekenland wil drijvend hek om migranten te weren […]

 5. […] Griekenland wil drijvend hek om migranten te weren […]

 6. […] Griekenland wil drijvend hek om migranten te weren […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: