EU helpt Griekenland met snellere asielprocedures

Om Griekenland te helpen bij het wegwerken van de achterstand in asielbehandelingen verdubbelt het Europese Agentschap voor Asielzaken (EASO) het aantal medewerkers in het land.

Het akkoord tussen Griekenland en het Europese Asielagentschap werd gisteren ondertekend.

Momenteel zijn er 500 personeelsleden van het EASO werkzaam in Griekenland, in de loop van dit jaar moeten dat er meer dan 1000 worden. De nieuwe medewerkers gaan aan de slag op acht verschillende locaties op het Griekse vasteland en op de eilanden. Het gaat om asielambtenaren, tolken en vertalers en administratief personeel. Ook gaat het budget van het EASO omhoog van 27 miljoen euro in 2019 naar 35 miljoen in 2020.

De asielprocedures in Griekenland verlopen traag, waardoor de kampen op de eilanden in de Egeïsche Zee overvol zitten. Momenteel verblijven er zo’n 41.000 migranten en vluchtelingen op de eilanden. Ook zijn er problemen met huisvesting, medische zorg, hygiëne en veiligheid. Op de eilanden arriveerden volgens de VN vorig jaar 60.000 mensen via de zee vanuit Turkije. Dat is bijna de helft meer dan in 2018.

De achterstand bij de Griekse asieldienst is opgelopen tot ongeveer 87.000 mensen. “We willen zorgen voor snelle en efficiënte asielprocedures zodat mensen in nood bescherming krijgen wanneer ze die nodig hebben”, zei EASO-baas Nina Gregori tegen persbureau Reuters.

De conservatieve regering van premier Mitsotakis kondigde bij haar aantreden in juli aan dat er harder opgetreden zal worden. Sinds 1 januari is een strengere asielwet in werking in Griekenland. Migranten die geen recht hebben op asiel moeten daardoor makkelijker uitgezet kunnen worden.

3 Responses to EU helpt Griekenland met snellere asielprocedures

  1. […] kondigde het Europese Agentschap voor Asielzaken aan dat het aantal medewerkers in Griekenland dit jaar wordt verdubbeld om te helpen bij het wegwerlen van de achterstand in […]

  2. […] EU helpt Griekenland met snellere asielprocedures […]

  3. […] de regering moeten deze maatregelen er voor zorgen dat asielprocedures sneller verlopen en het eenvoudiger wordt om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen naar Turkije. De […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: