Bonus van 2000 euro voor iedere Griekse baby

Het Griekse parlement heeft met een grote meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel voor een eenmalig financieel extraatje voor kersverse ouders.

Deze ‘baby-bonus’ van 2000 euro geldt voor alle kinderen die vanaf 1 januari 2020 zijn geboren in Griekenland. Het bedrag zal in twee gelijke delen worden uitbetaald in de eerste en zesde maand na de geboorte. De toelage is vrijgesteld van belastingen en heffingen en kan niet in beslag worden genomen bij schulden.

Volgens de regering kan de bonus een stimulans zijn voor toekomstige ouders, omdat het belangrijke ondersteuning biedt tijdens de eerste jaren van het opvoeden van een kind. Het geboortecijfer in Griekenland is een van de laagste in de Europese Unie, mede als gevolg van de economische crisis. Veel Grieken hebben daardoor het ouderschap uitgesteld of besloten geen kinderen te nemen.

Aan het begin van het vorige decennium werden jaarlijks tussen de 110.000 en 120.000 baby’s geboren in Griekenland. In 2018 daalde dat tot minder dan 87.000 baby’s. Mogelijk is dat vorig jaar nog verder afgenomen, die cijfers zijn nog niet bekend.

Om in aanmerking te komen voor de bonus mag het jaarlijkse gezinsinkomen niet meer dan 40.000 euro bedragen. Ook niet-EU-onderdanen kunnen aanspraak maken op de toelage, mits zij minstens 12 jaar in Griekenland wonen.

De totale kosten van de ‘baby-bonus’ zijn voor 2020 begroot op 123 miljoen euro. Voor elk volgend jaar zal dat ongeveer 170 miljoen zijn.

One Response to Bonus van 2000 euro voor iedere Griekse baby

  1. […] Bonus van 2000 euro voor iedere nieuwe Griekse baby […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: