Dichter Katerina Anghelaki-Rooke (81) overleden

De Griekse dichter en vertaler Katerina Anghelaki-Rooke is vandaag op 81-jarige leeftijd overleden.

“Ze was geliefd bij lezers van verschillende generaties en werd geëerd door haar collega-dichters”, laat Cultuurminister Lina Mendoni weten in een reactie. President Prokopis Pavlopoulos prees Anghelaki-Rooke voor het leveren van een ‘onschatbare bijdrage aan het altaar van de Griekse geest en vooral onze literatuur’.

Katerina Anghelaki-Rooke werd in 1939 geboren in Athene, de beroemde schrijver Nikos Kazantzakis was haar peetvader. Ze studeerde in Athene, Frankrijk en Zwitserland en werkte als professioneal vertaler van het Engels, Russisch en Frans naar het Grieks. Ook volgde ze het gerenommeerde internationale schrijfprogramma aan de universiteit van Iowa.

Op aandringen van Kazantzakis publiceerde Anghelaki-Rooke in 1956 haar eerste gedicht ‘Eenzaamheid’ in het Griekse literaire tijdschrift ‘Kainourgia Epochi’ (New Age).

Ze publiceerde verschillende dichtbundels, vertaalde werken van klassieke dichters en doceerde aan verschillende Amerikaanse universiteiten waaronder Princeton – waar ze diende als Poet in Residence. Haar gedichten werden in meer dan tien talen vertaald.  In 1962 ontving ze haar eerste onderscheiding: een poëzieprijs van de stad Genève (Prix Henche). Anghelaki-Rooke won in 1985 en 2012 de Griekse nationale poëzieprijs.

2 Responses to Dichter Katerina Anghelaki-Rooke (81) overleden

  1. […] Dichter Katerina Anghelaki-Rooke (81) overleden […]

  2. […] Dichter Katerina Anghelaki-Rooke (81) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: