De beroemde Arseniko-kaas van Naxos is opgenomen op de EU-lijst van producten met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Ook kreeg de kaas een beschermde geografische aanduiding van de Europese Commissie.
De Αρσενικού Νάξου is een traditionele harde kaas die wordt gemaakt van ongepasteuriseerde schapen- en geitenmelk en tussen 4 en 16 maanden heeft gerijpt. De kaas heeft een stevige, licht boterachtige textuur. Nadat de kaas is ingedikt, wordt deze afgevoerd in speciale manden (tirovola).
Arseniko-kaas is afkomstig uit het bergdorp Koronos op Naxos en zou daar al duizend jaar worden gemaakt. De naam is afgeleid van het Griekse woord voor ‘mannelijk’, waarschijnlijk een knipoog naar zijn sterke, pikante smaak en geur.
Een beschermde geografische aanduiding (BGA) of beschermde oorsprongsbenaming (BOB) moet streekproducten in Europa beschermen tegen namaak en werd in 1992 in het leven geroepen door de Europese Raad. Op de lijst staan bijna honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, fava en de tomaten van Santorini. De beschermde status geldt alleen binnen de Europese Unie.
[…] Arseniko-kaas van Naxos krijgt beschermde status […]
[…] Arseniko-kaas van Naxos krijgt beschermde status […]
[…] de lijst staan zo’n honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van Santorini. De beschermde status geldt alleen binnen de Europese […]
[…] bijna honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, feta, olijfolie van Kreta, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van […]