Arseniko-kaas van Naxos krijgt beschermde status

De beroemde Arseniko-kaas van Naxos is opgenomen op de EU-lijst van producten met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Ook kreeg de kaas een beschermde geografische aanduiding van de Europese Commissie.

De Αρσενικού Νάξου is een traditionele harde kaas die wordt gemaakt van ongepasteuriseerde schapen- en geitenmelk en tussen 4 en 16 maanden heeft gerijpt. De kaas heeft een stevige, licht boterachtige textuur. Nadat de kaas is ingedikt, wordt deze afgevoerd in speciale manden (tirovola).

Arseniko-kaas is afkomstig uit het bergdorp Koronos op Naxos en zou daar al duizend jaar worden gemaakt. De naam is afgeleid van het Griekse woord voor ‘mannelijk’, waarschijnlijk een knipoog naar zijn sterke, pikante smaak en geur.

Een beschermde geografische aanduiding (BGA) of beschermde oorsprongsbenaming (BOB) moet streekproducten in Europa beschermen tegen namaak en werd in 1992 in het leven geroepen door de Europese Raad. Op de lijst staan bijna honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, fava en de tomaten van Santorini. De beschermde status geldt alleen binnen de Europese Unie.

4 Responses to Arseniko-kaas van Naxos krijgt beschermde status

  1. […] Arseniko-kaas van Naxos krijgt beschermde status […]

  2. […] Arseniko-kaas van Naxos krijgt beschermde status […]

  3. […] de lijst staan zo’n honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van Santorini. De beschermde status geldt alleen binnen de Europese […]

  4. […] bijna honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, feta, olijfolie van Kreta, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: