Geen traditionele ‘vuurpijlenoorlog’ op Chios dit jaar

Chios moet het dit jaar zonder traditionele vuurpijlenoorlog doen. Dat heeft de organisatie van het spectaculaire schouwspel laten weten.

De organisatie staakt (tijdelijk) haar activiteiten omdat er niet genoeg kandidaten zijn om een nieuw bestuur te vormen. “Het spijt ons deze beslissing te nemen, maar de realiteit wijst uit dat goede bedoelingen niet genoeg zijn om de traditie te behouden. De kosten zijn hoog en de steun is minimaal”, staat in een verklaring.

Het is een 200 jaar oude traditie op Chios: in het dorp Vrondados wordt in de nacht voor Paaszondag een vuurpijlenoorlog (Rouketopolemos) gevoerd tussen de kerken Aghios Markos en Ereithiani. Het doel is om de klokkentoren van de andere kerk, zo’n 400 meter verderop, met het vuurwerk te raken.

De laatste jaren zorgt het evenement voor verdeeldheid onder de eilandbewoners. Het afsteken van de 100.000 – vaak zelfgemaakte – vuurpijlen is namelijk niet zonder gevaar. Ieder jaar raken er mensen gewond en er zijn zelfs weleens doden gevallen. De meeste huizen in het gebied zijn afgedekt met gaas om schade door het vuurwerk te voorkomen.

De Rouketopolemos-traditie zou ontstaan zijn tijdens het Ottomaanse tijdperk, om de Turken te laten weten dat het Grieks Orthodoxe geloof nog springlevend was. De ‘beschietingen’ zouden vroeger met echte kanonnen zijn uitgevoerd, tot het gebruik ervan in 1889 werd verboden.

One Response to Geen traditionele ‘vuurpijlenoorlog’ op Chios dit jaar

  1. […] Geen traditionele ‘vuurpijlenoorlog’ op Chios dit jaar […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: