3000 jaar oude rotsgravures vernietigd

[klik op een afbeelding voor een vergroting]

Onbekenden hebben 3000 jaar oude afbeeldingen vernield die waren gekerfd in het graniet en kalksteen op de berg Pangaion, bij Kavala in het noorden van Griekenland.

Volgens persbureau AMNA lijkt het er op dat de vandalen verschillende petrogliefen met een staalborstel hebben afgeschraapt. De gravures stelden menselijke figuren, dieren, planten en andere scènes uit het dagelijkse leven voor. Het is niet duidelijk hoeveel afbeeldingen zijn vernield.

Archeologen en historici betreuren de vernietiging van de oude rotstekeningen. “Ze maken deel uit van ons rijke en belangrijke culturele erfgoed en moeten worden beschermd”, aldus Theodoros Lymberakis, een plaatselijke advocaat en historicus. “Cultuur is niet alleen de Acropolis en andere beroemde monumenten. Het zijn ook deze tekeningen, die ons belangrijke informatie geven over hoe mensen 3000 jaar geleden leefden.”

Volgens Lymberakis zijn de afbeeldingen mogelijk vernield door goudzoekers, die hun concurrenten wilden aftroeven. Zij geloven dat de tekeningen door oude kolonisten op de ertsrijke heuvels werden gekrast om de locatie van afzettingen aan te geven. “Het is triest en onbewust dat deze rotstekeningen worden vernietigd door gewetenloze en onwetende mensen”, zei de historicus. “Deze acties wijzen op een gebrek aan opleiding, kennis en begrip van geschiedenis.”

De petrogliefen werden in 1966 ontdekt door professor Nikolaos Moutsopoulos van de Aristoteles-universiteit in Thessaloniki. Maar omdat ze niet werden aangemeld voor conservering, zijn de afbeeldingen kwetsbaar voor de elementen en menselijke activiteit. Soortgelijke rotstekeningen zijn in Griekenland verder alleen aangetroffen in enkele delen van Oost-Macedonië en op de eilanden Naxos en Kreta.

5 Responses to 3000 jaar oude rotsgravures vernietigd

 1. Rob Alberts schreef:

  Vreemd dat deze vandalen de betekenis van deze petrogliefen niet kende.

  Stille groet,

  • tandjoeng1 schreef:

   Natuurlijk kenden zij die wel .Rob. Maar zij hadden er geen belang bij om dat te melden aan hun overheid.. de reden daarvoor is niet moeilijk te raden

 2. […] 3000 jaar oude rotsgravures vernietigd […]

 3. […] 3000 jaar oude rotsgravures vernietigd […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: