Parakalo Jaaroverzicht 2019

[klik op een afbeelding voor een vergroting]

Het einde van het jaar nadert en dus is het weer tijd voor lijstjes en terugblikken. Ook hier kijken we nog een keertje achterom naar 2019.

In 2019 werd Kyrkiakos Mitsotakis gekozen als nieuwe premier van Griekenland. Met zijn Nea Dimokratia belooft hij de Grieken minder belastingen en meer banen en investeringen. Ook orde en veiligheid zijn een belangrijk thema voor Mitsotakis, die diverse kraakpanden met migranten liet ontruimen en een strengere asielwet opstelde.

Want ook in 2019 blijven de migranten en vluchtelingen aankomen op de Griekse eilanden, waar de kampen overvol zitten (met een recordaantal mensen) en er nog altijd geen oplossing lijkt te zijn. Buurland Turkije probeert intussen nog steeds om voet aan de grond te krijgen in de Middellandse Zee.

In Thessaloniki werd een monument opgericht voor 143 leerlingen die niet terugkeerden uit Auschwitz. Google eerde Georgios Papanikolaou, de Griekse arts die het uitstrijkje bedacht, met een Doodle. Een foto van een ‘dansende’ kroeskoppelikaan op het bevroren Kerkinimeer werd gekozen als beste vogelfoto van 2019.

Basketballer Giannis Antetokounmpo werd uitgeroepen tot de beste speler van 2019 en tennisser Stefanos Tsitsipas schreef de ATP-finals op zijn naam. Het Griekse voetbalelftal was minder succesvol en plaatste zich niet voor het EK van 2020.

En wat was er verder nog in het nieuws?

Bijzonder historisch nieuws

Door hevige regenval stortte een historische brug op Kreta in voor het oog van een cameraploeg. En andere brug – de oudste stenen boogbrug – werd juist weer in oude luister hersteld. Bij de aanleg van de metro in Thessaloniki werden 300.000 bijzondere archeologische vondsten gedaan. Maar er was dit jaar nog meer historisch nieuws.
Lees verder >>


Overleden in 2019

Het was even schrikken toen de 94-jarige Mikis Theodorakis in maart opnieuw werd opgenomen in het ziekenhuis. Ook de 97-jarige verzetsheld Manolis Glezos belandde aan het einde van het jaar twee keer in het ziekenhuis. Beide heren herstelden, maar helaas moest ook dit jaar weer afscheid worden genomen van enkele markante Grieken.
Lees verder >>


Natuur & Milieu

Dit jaar werd opnieuw duidelijk hoeveel plastic er in de zee drijft: duikers zagen bij Andros hoe plastic afval een soort koraalrif heeft gevormd op de zeebodem. Het Koroneiameer kampte met duizenden dode vissen, maar de perzikbloesems in Veria waren prachtig. En er was nog veel meer te melden over alles wat groeit en bloeit in Griekenland.
Lees verder >>


Kunst & Cultuur

Dé grote filmhit van 2019 was misschien wel The Favourite. De absurdistische komedie van regisseur Yorgos Lanthimos sleepte een karrenvracht aan prijzen in de wacht en was genomineerd voor 10 Oscars. En rebetiko-legende Markos Vamvakaris wordt geëerd met een animatiefilm. Een greep uit het kunst & cultuur-nieuws.
Lees verder >>
Natuurlijk passeerden het afgelopen jaar nog veel meer onderwerpen de revue. Op de overzichtspagina kun je op je gemak nog eens door alle weekoverzichten van 2019 klikken. 

7 Responses to Parakalo Jaaroverzicht 2019

  1. […] Terug naar Parakalo Jaaroverzicht 2019 […]

  2. […] Terug naar Parakalo Jaaroverzicht 2019 […]

  3. […] Terug naar Parakalo Jaaroverzicht 2019 […]

  4. […] Terug naar Parakalo Jaaroverzicht 2019 […]

  5. […] Parakalo Jaaroverzicht 2019 […]

  6. […] Parakalo Jaaroverzicht 2020 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: