Manolis Glezos opnieuw in ziekenhuis

De Griekse verzetsheld en politicus Manolis Glezos is vandaag opnieuw opgenomen in het NIMTS-ziekenhuis in Athene. De 97-jarige Glezos heeft volgens Griekse media last van kortademigheid en pijn op de borst.

Eind november moest Glezos ook al met spoed naar het ziekenhuis. Hij verbleef toen enkele dagen op de intensive care. Na tien dagen mocht Glezos het ziekenhuis weer verlaten.

Glezos vergaarde roem door een dappere verzetsactie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 30 mei 1941 beklom hij met zijn vriend Apostolos Santas de Acropolis om de nazi-vlag te verwijderen. Het was één van de eerste en belangrijkste daden van het Griekse verzet.

Tijdens de oorlog werd hij drie keer gearresteerd en herhaaldelijk gemarteld. In totaal bracht Glezos, die uitgroeide tot een volksheld, 16 jaar door in gevangen- en ballingschap. Niet alleen tijdens de nazi-bezetting, maar ook in de jaren daarna: tijdens de Griekse burgeroorlog en het Kolonelsregime.

Hij zat voor verschillende linkse partijen in het Griekse parlement en werd tweemaal gekozen in het Europees parlement – de laatste keer was in 2014.

3 Responses to Manolis Glezos opnieuw in ziekenhuis

  1. […] Manolis Glezos opnieuw in ziekenhuis […]

  2. […] in maart werd opgenomen in het ziekenhuis. Ook de 97-jarige verzetsheld Manolis Glezos belandde twee keer in het ziekenhuis. Beide heren kwamen er weer bovenop. Helaas moest er ook dit jaar weer afscheid worden genomen van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: