3500 jaar oude wegwerpbeker te zien in museum

foto: British Museum

Een wegwerpbeker die ongeveer 3500 jaar geleden gemaakt werd op Kreta is het middelpunt van een nieuwe tentoonstelling in het British Museum. De kleibeker uit de Minoïsche periode, die werd gebruikt om wijn uit te drinken,  is onderdeel van The Asahi Shimbun Displays “Disposable? Rubbish And Us”, die bezoekers aan het denken wil zetten over onze relatie met afval.

“Mensen zijn misschien verrast als ze horen dat bekers voor eenmalig gebruik geen uitvinding zijn van onze moderne consumptiemaatschappij, maar eigenlijk al duizenden jaren bestaan”, zegt Julia Farley, een van de curatoren van het British Museum, in The Guardian.

De Minoïers verzamelden zich in het paleis voor feesten, banketten en bijeenkomsten zoals de Taurokathapsia (de oude rituele sport van het stierspringen).  De elite pronkte met hun rijkdom en status door deze grote grote feesten en festivals te houden. En net als tegenwoordig wilde ook 3500 jaar geleden niemand graag de afwas doen na een feestje. In het paleis van Knossos en op andere archeologische sites op Kreta hebben archeologen duizenden greeploze, conische kleibekers gevonden.

“De Minoïers gebruikten de wegwerpbeker om dezelfde reden als wij: om drankjes te serveren op feestjes. Het enige verschil is het materiaal. Omdat keramiek nu een materiaal met een hogere status is, lijkt het vreemd om ze na slechts één gebruik weg te gooien”, zegt Farley. “Maar net zoals plastic tegenwoordig, was klei toen direct beschikbaar, goedkoop om aan te schaffen en gemakkelijk te vormen.”

De oude kleibeker is op de expositie in het British Museum te zien naast een papieren koffiebekertje uit het begin van de jaren negentig, de periode dat moderne wegwerpbekers aan populariteit wonnen.

De Asahi Shimbun Displays “Disposable? Rubbish And Us” is van 19 december 2019 tot 23 februari 2020 te zien in het British Museum

One Response to 3500 jaar oude wegwerpbeker te zien in museum

  1. […] 3500 jaar oude wegwerpbeker te zien in museum […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: