Griekenland heeft een brief gestuurd aan de Verenigde Naties waarin bezwaar wordt aangetekend tegen een maritieme en economische grensovereenkomst tussen Turkije en Libië. Volgens Athene is deze deal in strijd met het internationale recht. Ook Egypte en Cyprus hebben bezwaar gemaakt.
De overeenkomst zou de maritieme rechten van Turkije op de Middellandse Zee fors uitbreiden en het land toegang geven tot een gebied met olie en gas. Daarnaast sloten Turkije en Libië ook een akkoord over militaire samenwerking.
In de brief aan de VN zegt Griekenland dat de overeenkomst tussen Turkije en Libië het zeerechtverdrag ‘schaamteloos’ overtreedt, aangezien de twee landen geen overlappende zeegebieden of gemeenschappelijke grenzen hebben. De betreffende wateren vallen voor het grootste deel onder Griekenland, Cyprus en Egypte.
De exclusieve economische zones die in de Turks-Libische deal worden beschreven noemt Athene ‘onwettig, willekeurig, provocerend en een openlijke inbreuk op de soevereine rechten van Griekenland’. De nieuwe maritieme grens doorsnijdt een gebied dat door Griekenland en Cyprus wordt opgeëist. De grens loopt vlak langs Kreta en kan plannen voor een gasleiding naar Europa in gevaar brengen.
De relatie tussen Athene en Ankara is al tientallen jaren gespannen vanwege de controle over de Egeïsche Zee als geheel, maar het Turks-Libische akkoord markeert de eerste keer dat de Griekse soevereiniteit in de Kretenzische Zee (het zuidelijke deel van de Egeïsche Zee) wordt bedreigd. Turkije heeft al een geschil met Cyprus over het winnen van gas en olie en Griekenland vreest dat de Turken ook aanspraak willen maken op gas en mineralen in de wateren ten zuiden van Kreta.
Turkije noemt het betreffende gedeelte van Middellandse Zee ‘het blauwe moederland’ en is niet van plan om zich terug te trekken uit het gebied. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Turkse president Erdogan hebben de zaak besproken tijdens de Navo-top in Londen, maar ze werden het niet eens. Griekenland heeft de Libische ambassadeur vanwege dezelfde kwestie vorige week al naar huis gestuurd.
[…] Griekenland woedend over maritieme deal tussen Turkije en Libië […]
[…] en er nog altijd geen oplossing lijkt te zijn. Buurland Turkije probeert intussen nog steeds om voet aan de grond te krijgen in de Middellandse […]
[…] Turkije is tegen de pijplijn, omdat die door een deel van de Middellandse Zee loopt dat volgens een recente omstreden maritieme deal met Libië bij Turkije hoort. De Turken boren zelf naar gas voor de kust van […]
[…] Griekenland woedend over maritieme deal tussen Turkije en Libië […]
[…] Griekenland woedend over maritieme deal tussen Turkije en Libië […]
[…] Zeegebied, de goedkeuring van de ‘Blue Homeland’ als officiële doctrine, het ‘Turks-Libische Memorandum’ en tot slot de meest recente Turkse eis om de Griekse Egeïsche eilanden te […]