Vijf oude scheepswrakken ontdekt bij Kasos

[Klik op een afbeelding voor een vergroting]

Bij het eiland Kasos in de Egeïsche Zee zijn vijf scheepswrakken, grote delen van hun lading en de mogelijke overblijfselen van een oude haven ontdekt. Dat heeft het ministerie van Cultuur bekend gemaakt.

Het oudste wrak was van een handelsschip uit de late klassieke periode. Zijn overgebleven lading bestond uit vier soorten amforen – grote potten die werden gebruikt om wijn, olie of levensmiddelen te vervoeren – en fijn servies. Het schip had vijf stenen ankers in een piramidevorm.

Op basis van het gevonden aardewerk denken de onderzoekers dat het schip dateert uit het einde van de 4e of het begin van de 3e eeuw voor Christus. Het type lading en de stenen ankers zijn vergelijkbaar met een scheepswrak dat bij Kythera ligt. Dit schip stamt uit het einde van de 4e eeuw voor Christus.

Verder vonden de archeologen een wrak met Rhodische amforen uit de 1e eeuw voor Christus, een schip uit de 8e-10e eeuw na Christus met Byzantijnse amfora, een houten schip dat dateert uit de post-revolutionaire periode en een scheepswrak uit een latere periode met bouwmaterialen.

Behalve de vijf wrakken vonden de archeologen ook verschillende losse voorwerpen, waaronder ijzeren kanonnen, ankers uit de Byzantijnse periode en scherven van aardewerk. Mogelijk zijn deze voorwerpen afkomstig van schepen die nog niet zijn gelokaliseerd.

Kasos ligt tussen Kreta en Rhodos op wat nog steeds een belangrijke handelsroute is tussen de Egeïsche Zee en het Midden-Oosten.

De Griekse wateren bevatten talloze oude scheepswrakken. Volgens het ministerie van Cultuur liggen er alleen al in de buurt van het Egeïsche eilandje Fourni ongeveer 60 wrakken op de zeebodem.

4 Responses to Vijf oude scheepswrakken ontdekt bij Kasos

  1. Darling Doormat schreef:

    Stel je de euforie van de archeologen voor bij zulke vondsten.

  2. […] Vijf oude scheepswrakken ontdekt bij Kasos […]

  3. […] Vijf oude scheepswrakken ontdekt bij Kasos […]

  4. […] 2019 werden tijdens de eerste onderwaterexpeditie bij Kasos al vijf oude scheepswrakken, grote delen van hun lading en de mogelijke overblijfselen van een oude haven ontdekt. Het oudste […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: