Grieks parlement stemt voor strengere asielwetten

Het Griekse parlement heeft gisteravond een nieuwe, strenge asielwet aangenomen. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis worden de asielprocedures hierdoor versimpeld en versneld.

De Griekse regering wil dat de nieuwe wet zo snel mogelijk ingaat, omdat volgens de premier ‘de schouders van Griekenland niet sterk genoeg zijn de problemen van drie continenten tegelijk te dragen’.

Mensen die geen recht hebben op asiel kunnen met de nieuwe wet gemakkelijker worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Tijdens zijn campagne voor de verkiezingen van afgelopen zomer beloofde Mitsotakis 10.000 migranten terug te sturen in 2020. “Ons land weet wat het betekent om een vluchteling te zijn en we zullen onderdak bieden aan diegenen die gevaar lopen. Maar dit zal volgens de regels gebeuren.”

Met de nieuwe wet wordt het makkelijker om asielzoekers langer – tot 18 maanden – op te sluiten zonder tussenkomst van een rechter, wordt de speciale bescherming van kwetsbare mensen (bijvoorbeeld van alleenreizende minderjarigen) beperkt en wordt het moeilijker om een werkvergunning te krijgen.

Ook wordt de lijst met veilige landen uitgebreid, wordt het lastiger om te bewijzen dat iemand slachtoffer is van marteling en wordt het recht om in beroep te gaan tegen een afgewezen asielverzoek aangepast.

Kritiek op nieuwe wet

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de 237 pagina’s tellende wet. Volgens Philip Leclerc, vertegenwoordiger in Griekenland van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, zullen de wijzigingen mensen in gevaar brengen die bescherming nodig hebben.

Ook de commissaris voor Mensenrechten van de Raad van Europa, Dunja Mijatovic, uitte haar zorgen. Zij meent dat de nieuwe asielwet kan leiden tot schendingen van de mensenrechten. Mijatovic riep de andere Europese landen op om Griekenland niet alleen financieel bij te staan, maar ook zelf meer asielzoekers over te nemen.

Oppositiepartij Syriza, die tegen het voorstel stemde, zegt dat de nieuwe wet in strijd is met het internationale recht.

Trage asielprocedures

Door trage procedures en chronisch personeelsgebrek wachten in Griekenland 75.000 migranten al maanden – soms zelfs jaren – op de afhandeling van hun asielaanvraag. Mensen die nu op de Griekse eilanden arriveren krijgen te horen dat hun eerste afspraak met de asieldienst pas in 2021 of 2022 is.

In de overvolle kampen op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee verblijven volgens de officiële cijfers momenteel zo’n 35.000 migranten. Dat is een record sinds in 2016 het akkoord tussen Turkije en de Europese Unie werd ondertekend over de vluchtelingenstromen. Bijna 44.000 mensen maakten in de eerste 10 maanden van dit jaar de oversteek vanuit Turkije naar Griekenland, in heel 2018 waren dat er 32.500.

5 Responses to Grieks parlement stemt voor strengere asielwetten

  1. […] Grieks parlement kiest voor strengere asielwetten […]

  2. […] Griekenland wil daarnaast een signaal afgeven aan mensen die zonder papieren het land binnenkomen terwijl ze geen asiel kunnen krijgen. De centrumrechtse regering van premier Mitsotakis kondigde eerder al aan harder op te gaan treden om nieuwe migranten af te schrikken. Vorige maand werd al een nieuwe, strengere asielwet aangenomen. […]

  3. […] In 2019 werd Kyrkiakos Mitsotakis gekozen als nieuwe premier van Griekenland. Met zijn Nea Dimokratia belooft hij de Grieken minder belastingen en meer banen en investeringen. Ook orde en veiligheid zijn een belangrijk thema voor Mitsotakis, die diverse kraakpanden met migranten liet ontruimen en een strengere asielwet opstelde. […]

  4. […] kondigde bij haar aantreden in juli aan dat er harder opgetreden zal worden. Sinds 1 januari is een strengere asielwet in werking in Griekenland. Migranten die geen recht hebben op asiel moeten daardoor makkelijker uitgezet […]

  5. […] kondigde bij haar aantreden in juli aan dat er harder opgetreden zal worden. Sinds 1 januari is een strengere asielwet in werking in Griekenland. Migranten die geen recht hebben op asiel moeten daardoor makkelijker uitgezet […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: