Componist Giannis Spanos (85) overleden

De bekende Griekse componist en tekstschrijver Giannis Spanos is vandaag op 85-jarige leeftijd overleden. Volgens Griekse media was hij al een tijd ernstig ziek.

Spanos werd op 26 juli 1934 geboren in Kiato, een stadje aan de kust van de Korinthische baai. Hij werd beïnvloed door de pianolessen van zijn zus en op zijn 17e ging Spanos naar Athene om piano te studeren aan het nationale conservatorium.

Spanos reside door Europa en woonde kort in Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In 1961 besloot hij om zich permanent in Parijs te vestigen. Daar werkte hij als pianobegeleider in de artistieke scene van de Rive Gauche. Zijn eerste liedjes schreef hij ook in Parijs (en in het Frans). Een van die nummers was ‘Sidonie’ dat Brigitte Bardot zong in de film ‘A Very Private Affair’.

Uiteindelijk keerde hij toch terug naar Griekenland, waar hij een van de grondleggers werd van de zogenaamde ‘nieuwe golf’ (Neo Kyma) van Griekse muziek in de jaren zestig en zeventig.

Veel bekende Griekse zangers, zoals Keti Chomata, Arleta, Giannis Poulopoulos en Dimitris Mitropanos, hebben zijn liedjes gezongen. Spanos won in 1971 de muziekprijs op het Filmfestival van Thessaloniki voor de muziek die hij schreef voor de film ‘Ekeino to Kalokairi’, waarin Elena Nathanael en Lakis Comnenos de hoofdrollen speelden.

Spanos was nog altijd zeer actief, hij schreef en componeerde nummers voor artiesten en maakte soundtracks voor diverse films en tv-series.  Tot zijn dood was hij bezig met de voorbereidingen voor een reeks concerten.

4 Responses to Componist Giannis Spanos (85) overleden

  1. Darling Doormat schreef:

    Er zijn veel opmerkelijke, talentvolle kunstenaars heengegaan dit jaar 😢

  2. […] Componist Giannis Spanos (85) overleden […]

  3. […] Componist Giannis Spanos (85) […]

  4. […] jaren zestig en zeventig. Hij werkte samen met de belangrijkste componisten, waaronder Theodorakis, Giannis Spanos en Mimis Plessas In 1999 zette Poulopoulos een punt achter zijn muzikale loopbaan, maar zijn […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: