Actrice Titika Nikiforaki (105) overleden

De Griekse actrice en theaterdocente Titika Nikiforaki is gisteren op 105-jarige leeftijd overleden. De acteur (en haar oud-student) Spyros Bibilas maakte haar overlijden bekend via een bericht op zijn Facebook-pagina.

Nikiforaki, die in 1914 werd geboren in Heraklion, maakte in 1935 haar debuut als actrice bij het Nationale Theater van Griekenland in het toneelstuk ‘Peer Gynt’ van Henrik Ibsen.

Samen met haar man, de acteur en regisseur Nikos Hatziskos, richtte ze het “KAVA” Theater op. Nikiforaki onderwees studenten aan de theateropleiding de klassieke werken, introduceerde nieuwe lesmethoden en dramatiseerde teksten van de Griekse schrijvers Papadiamantis, Roidis, Makrigiannis.

In een reactie op Nikiforaki’s overlijden noemde Cultuurminister Lina Mendoni haar een geweldige actrice en vertaler. “Haar bijdrage aan het Griekse theater is van onschatbare waarde. Zelfs nadat ze de 100 gepasseerd was bleef Titika Nikiforaki een levendige, onrustige en creatieve geest”, aldus Mendoni. “Ze was een geliefde leraar van honderden studenten van het Nationale Theater (waar ze zich onderscheidde door haar progressieve lessen) die haar tot het einde omringden met liefde.”

 

2 Responses to Actrice Titika Nikiforaki (105) overleden

  1. […] Actrice Titika Nikiforaki (105) overleden […]

  2. […] Actrice Titika Nikiforaki (105) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: