20 oktober 1827: de Zeeslag bij Navarino

20 oktober 1827 is een belangrijke datum in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Op die dag vond aan de westkust van de Peloponnesos de Slag bij Navarino plaats, die een beslissende wending betekende in de Griekse vrijheidsstrijd. Het was tevens de laatste grote zeeslag die uitsluitend met zeilschepen werd bevochten.

Een geallieerde vloot van Franse, Britse en Russische schepen had opdracht de Turks-Egyptische armada van Ibrahim Pasha met alleen machtsvertoon uit de Griekse wateren te loodsen. Het ontaardde echter in een zware zeeslag nadat de Turken enkele salvo’s hadden gelost op de vijandige schepen .

De geallieerden boorden in één dag de veel sterkere Turks-Egyptische vloot bijna in zijn geheel de grond in en luidden daarmee de Griekse onafhankelijkheid in.

De Russische schepen stonden onder bevel van de Nederlandse admiraal Lodewijk van Heiden. Samen met de Franse admiraal Henri de Rigny en de Britse bevelhebber Edward Codrington is hij in Griekenland bekend als Tris Navárchi (de drie admiraals). Bijna iedere Griekse stad heeft wel een plein dat naar dit heldhaftige drietal is vernoemd.

Van Heiden werd in 1927 op een Griekse postzegel vereeuwigd. In Athene is een zijstraat van het Platia Victorias (Victorieplein) naar hem vernoemd.

4 Responses to 20 oktober 1827: de Zeeslag bij Navarino

  1. Rob Alberts schreef:

    De Nederlandse Admiraal is nieuw voor mij.

    Vriendelijke groet,

  2. […] 20 oktober 1827: de Zeeslag bij Navarino […]

  3. Op een standbeeld in Pylos, ter herdenking van deze zeeslag, staat de naam in het Grieks van deze Nederlandse admiraal. Hij woonde in Zuid Laren maar trad in dienst van de Russen. Elk jaar wordt op 20 oktober deze veldslag groots gevierd in Pylos op de Pelopponesos. Kinderen zijn vrij en in de haven liggen Engelse en Russische militaire schepen. In de optocht lopen de matrozen van deze schepen mee. Er worden kransen gelegd bij het monument en in zee door belangrijke personen uit de omgeving en van de schepen.

  4. tandjoeng1 schreef:

    De Nederlandse admiraal Lodewijk van Heiden had een bijnaam. N.L. Berend Botje. Over hem is een liedje geschreven die menig kind in Nederland heeft gezongen. N.L. Berend Botje ging uit varen. Van hem staat ook een standbeeld in Zuid Laren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: