Museum brengt Playmobil-ode aan Griekse revolutie

[klik op een afbeelding voor een vergroting]

In Griekenland zal in 2021 uitgebreid worden stilgestaan bij de 200e verjaardag van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Het Nationaal Historisch Museum in Athene neemt alvast een voorschot met een bijzondere tentoonstelling. In de centrale hal van het museum zijn namelijk verschillende historische scenes nagemaakt met Playmobil.

De tentoonstelling bevat meer dan 20 diorama’s met belangrijke gebeurtenissen uit de revolutie van 1821, waaronder de ‘vluchtelingen van Parga’, de ‘belegering van Tripolitsa‘, de ‘slag om Maniaki‘ en de’exodus van Mesolongi‘. Ook worden scenes uit het dagelijkse leven in het begin van de 19e eeuw uitgebeeld.

Ruim 80 belangrijke figuren uit de Onafhankelijkheidsoorlog (Grieken, Filhellenen en Ottomanen) worden belicht, inclusief hun biografieën. Voor de tentoonstelling zijn meer dan 1300 speciaal ontworpen Playmobil-poppetjes en accessoires gebruikt.

De expositie werd deze week geopend door Cultuurminister Lina Mendoni. “Het is heel belangrijk dat gebeurtenissen zoals de Griekse revolutie op een alternatieve manier worden gepresenteerd, zodat het begrijpelijk, toegankelijk en plezierig is voor gezinnen en kinderen”, aldus Mendoni. Bezoekers kunnen met een een speciaal interactief activiteitenboekje zoeken naar specifieke helden, bordspellen spelen en zelfs een virtuele aanval doen op een Turks tweedekker-schip.

Op 25 maart in 1821 verklaarde Griekenland zich onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk. De Metropoliet Germanos van Patras hees op die dag de nieuwe Griekse vlag en zou daarbij Ελευθερία ή Θάνατος (Vrijheid of de dood) hebben geroepen. Het was het begin van de opstand tegen de Turken, die het land meer dan 400 jaar in hun greep hielden. Deze Onafhankelijkheidsdag wordt nog ieder jaar groots herdacht in Griekenland.

 De tentoonstelling in het Nationaal Historisch Museum van Athene is nog te zien tot mei 2020. Het museum is gevestigd in het voormalige parlementsgebouw op Stadiou 13. Openingstijden: dinsdag-zondag van 08.30 uur tot 14.30 uur.

De Playmobil-figuren die voor deze tentoonstelling zijn gemaakt, zijn niet te koop in het museum of in winkels.

4 Responses to Museum brengt Playmobil-ode aan Griekse revolutie

  1. […] Museum brengt Playmobil-ode aan Griekse revolutie […]

  2. […] Museum brengt Playmobil-ode aan Griekse revolutie […]

  3. […] Museum brengt Playmobil-ode aan Griekse revolutie […]

  4. […] Museum brengt Playmobil-ode aan Griekse revolutie […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: