Kamp op Samos deels verwoest door brand

Een groot deel van het overvolle vluchtelingenkamp bij Vathy op Samos is gisteravond door brand verwoest. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. Een deel van het kamp moest worden geëvacueerd.

De brandweer had het vuur na 2,5 uur onder controle. Het blussen werd bemoeilijkt door exploderende gasflessen in de tenten. Voorafgaand aan de brand, die rond 22.00 uur uitbrak, raakten Afghaanse en Syrische bewoners van het kamp slaags met elkaar. Volgens lokale media moest de politie traangas gebruiken om de menigte uiteen te drijven.

Er vielen in totaal 11 gewonden die werden overgebracht naar het ziekenhuis van Samos. Drie van de gewonden hadden steekwonden in borst en rug als gevolg van een vechtpartij. Acht mensen kampten met ademhalingsproblemen – waarschijnlijk omdat ze rook hadden ingeademd. Door de brand zijn de onderkomens van 700 mensen verwoest.

Volgens de burgemeester van Samos, Giorgos Stantzos, heeft hij met eigen ogen gezien dat de brand is veroorzaakt door brandstichting. “We zijn in een noodtoestand, we eisen dat al deze mensen het eiland verlaten”, zei Stantzos. De regionale gouverneur van de Noord-Egeïsche Eilanden, Kostas Moutzouris, noemde de situatie op de eilanden ‘tragisch’ en benadrukte dat de regering de kwestie moet aanpakken.

In het ontvangst- en identificatiecentrum op Samos verblijven nu ongeveer 5700 migranten en vluchtelingen (waarvan de helft vrouwen en kinderen), terwijl het is berekend op 650 mensen. Door de overbevolking en de erbarmelijke omstandigheden lopen de spanningen er hoog op.

Twee weken geleden brak in kamp Moria op Lesbos een brand uit waarbij een Afghaanse vrouw om het leven kwam.

2 Responses to Kamp op Samos deels verwoest door brand

  1. […] Kamp op Samos deels verwoest door brand […]

  2. […] 2019 werd een deel van het vluchtelingenkamp op Samos door brand verwoest. Daarbij raakten 11 mensen gewond. Volgens burgemeester Giorgos Stantzos was er toen sprake van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: